Problemi s isporukom cjepiva

I dok bitka za cjepivo postaje sve nemilosrdnija, broj do sada zaraženih koronavirusom na svijetu u idućim će satima premašiti sto milijuna. Europska komisija predložila je nove mjere za suzbijanje pandemije zbog opasnosti od mutiranih sojeva virusa. Američka tvrtka Moderna objavila je da njezino cjepivo djeluje na britanski i južnoafrički novi soj.

Novi soj koronavirusa posijao je strah među stanovnike Europske unije. Britanski mutirani soj brže se širi, što je mnoge europske vlade natjeralo da pooštre mjere.

- Sinoć smo dobili upute da oštrije nadziremo letove iz tzv. područja visokog rizika. Tko ne bude imao negativan test ili se odbije testirati, neće moći ući u zemlju, govori Reza Amhari, glasnogovornik Njemačke federalne policije.

Panika zbog novog soja koronavirusa i u bolnicama u nekim njemačkim saveznim državama. Nedostaje kapaciteta, primaju se samo pacijenti oboljeli od COVID-a.

- Ovaj novi soj virusa mnogo je opasniji i jednostavno ne želimo dovoditi pacijente u opasnost, naglasio je Johannes Danckert, izvršni ravnatelj bolnice u Berlinu.

A kaos s isporukom cjepiva nastavlja se. Nakon kašnjenja u isporuci Pfizerova cjepiva, kašnjenje je najavila i AstraZeneca.

- Europska unija to ne može dopustiti! Zato sam poslala pismo toj kompaniji u kojoj upozoravam da je Unija financirala predistraživanja i želimo vidjeti cjepiva koja smo naručili. EU želi da se naručene doze isporuče što prije. Zato ćemo i večeras održati sastanak s predstavnicima ASTRA/Zenece, rekla je Stella Kyriakides, povjerenica Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane.

To ozbiljno ugrožava planove cijepljenja u Europskoj uniji. Britansko-švedska tvrtka najavila je da će isporučiti 60 posto manje doza. Europska komisija očekuje pravodobnu isporuku cjepiva i objašnjenje AstraZenece.
- Već ovog petka očekujemo da cjepivo AstraZenece dobije europsku potvrdu za korištenje. Dobra je vijest što ćemo već u veljači dobiti nekoliko milijuna doza cjepiva. To je manje nego što smo očekivali, naglašava Hanno Kautz, glasnogovornik njemačkog ministarstva zdravstva.
 
Ranije tijekom dana oglasili su se i iz AstraZenece.

- Trebali bismo imati na umu da se ono što ovdje zajedno pokušavamo učiniti, dosad u povijesti nije dogodilo. U manje od godinu dana razvijeno je cjepivo. A sada se broj doza povećava na milijarde godišnje. To je golem pothvat, istaknuo je Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece.