Na području Gline pregledano oko 80 posto objekata

Igor Sušilović, koordinator statičara na terenu, rekao je u razgovoru s Jelenom Bokun za središnji Dnevnik kako je kroz mjesec dana pregledano 80 posto prijavljenih objekata na području Gline. 

➡️ U Glini i Petrinji krenula nastava na daljinu
➡️ Potresi - najnovije informacije

Na glinskom području je mnoštvo statičara volontera okupljenih pod Hrvatski centar za potresno inženjerstvo. 

- Glinu je prošlo 300-injak statičara volontera, a na oštećenom području  Banovine ima ih i preko 1500, rekao je Sušilović.Posla je puno, a ljudi ih svakodnevno zovu jer se boje. Statičarima posao dodatno otežava stalno podrhtavanje tla.

- Na području Gline je trenutno oko 35-36 posto građevina s crvenom ili žutom naljepnicom, odnosno onih koje su proglašene neuporabljivima. Nisu sve naravno za rušenje, to će komisija odrediti, rekao je Sušilović.

- Ima dosta oštećenih krovova i dimnjaka. Ne može se još kategorizirati čega još ima najviše, to će se naknadno moći procijeniti nakon analiza s terena, dodao je.

Građanima koji su sami počeli sa sanacijom štete, Sušilović pak savjetuje da radije pričekaju stručna rješenja po pitanju projektiranja i izvedbe.

Ukupno 24.800 oštećenih objekata

Nakon potresa koji su pogodili  Sisačko-moslavačku županiju prijavljeno je 34 883 oštećenih stambenih objekata, od kojih je dosad pregledano njih 21 382, priopćeno je u ponedjeljak iz te županije.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 254 objekata, zbog oštećenja njih 2 637.

Oznaku 'privremeno neuporabljivo - potreban detaljan pregled' dobilo je 2 176, a 'privremeno neuporabljivo - potrebne mjere hitne intervencije' 2 591.

Uporabljivo - bez oštećenja je 551 objekata, uporabljivo bez ograničenja njih 4 985, a uporabljivo s preporukom o postupanju 8 188.
- Ako se mora rušiti, mora se, to je dobro za sigurnost, ako sad nešto napraviš krivo i opet se dogodi zlo, onda sve ode, rekao je Branko Šimunić iz Gline.

- I crvena i žuta kategorija znači da je neuporabljivo. Negdje će se lakše sanirati, a za neke stvari će trebati veći zahvati. Neke zgrade će se možda morati ukloniti, rekao je Igor Sušilović, koordinator statičara na terenu.