Putin: Ne posjedujem nikakvu palaču

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je demantirao da je vlasnik velebne, luksuzne rezidencije, kako ga optužuje pritvoreni oporbeni čelnik Aleksej Navaljni.

➡️
Rusija: Više od 3400 uhićenih nakon prosvjeda protiv vlasti

- Nisam vidio taj film, nisam imao vremena. Ništa od onoga što je u filmu prikazano kao moje mi ne pripada, niti meni niti mojim bližnjima, kazao je Vladimir Putin u televizijskom razgovoru sa studentima, govoreći o novom filmu Zaklade protiv korupcije Alekseja Navaljnog, objavljenom na YouTubeu.

Taj je dokumentarac u Rusiji i svijetu naišao na veliki odjek, a u roku od samo dva dana video je pogledan više od 86 milijuna puta, od čega 40 milijuna puta u Rusiji. U dvosatnom filmu naziva "Palača za Putina", koji je, kako tvrdi Navaljni, prvenstveno priča o podmićivanju, detaljno je pokazano veličanstveno imanje na obali Crnog mora površine od skoro 18.000 četvornih metara.

Autori filma tvrde da je okolni prostor skoro 40 puta veći od Kneževine Monaco te da je to zdanje navodno koštalo 100 milijardi rublji (oko 1,12 milijardi eura).
Prema navodima Zaklade iznesenima u filmu, "palaču" su financirala ruska državna poduzeća Rosneft i Transneft i oba vode dva bliskih prijatelja Vladimira Putina, Igor Sečin i Nikolaj Tokarjev.

Demanti predsjednika Putina uslijedio je dva dana nakon prosvjeda održanih u više od 100 gradova diljem zemlje u znak potpore Navaljnom.

U Moskvi je njegovo puštanje na slobodu tražilo više od 20.000 ljudi

Odaziv na prosvjede se povećao nakon prikazivanja spomenutog dokumentarnog filma.

Nakon petomjesečnog boravka u Njemačkoj, gdje se liječio i oporavljao od posljedica navodnog trovanja kemijskim otrovom novičokom, Navaljni se 17. siječnja vratio u Rusiju i odmah je uhićen zbog kršenja uvjetne slobode.

Navaljni, 44-godišnji odvjetnik, nalazi se u moskovskom zatvoru čekajući ishod četiri pravna predmeta za koje tvrdi da su izmišljeni. Optužuje Vladimira Putina da je naredio njegovo ubojstvo. Putin to niječe, tvrdeći da je Navaljni dio prljave kampanje koju je orkestrirao SAD kako bi ga diskreditirao.

Novi prosvjedi u znak potpore Navaljnom najavljeni su za sljedeću nedjelju jer je to najbliže datumu 2. veljača, kada bi se Navaljni trebao pojaviti na moskovskom sudu. Sud treba odlučiti da li će mu 3,5 godine uvjetnog zatvora preinačiti u zatvorsku kaznu.

Putinova moć djeluje zasad nedodirljivo jer 68-godišnji predsjednik redovito bilježi preko 60 posto podrške, puno više nego Navaljni.