Split: osmero djece izliječeno od multiorganskog inflamatornog sindroma

U Klinici za dječje bolesti KBC-a Split bilo je hospitalizirano osmero djece s dijagnozom multiorganskog inflamatornog sindroma (MIS), no svi su izliječeni, iako je dvoje bilo u vitalno ugrožavajućem stanju, izvijestio je predstojnik Klinike Veselin Škrabić.

Upitan da komentira slučaj smrti dječaka u Zagrebu, kod kojeg je zaraza koronavirusom izazvala MIS, rijetku komplikaciju koja se u Hrvatskoj do sada pojavljivala u blažem obliku, Škrabić je objasnio da je riječ o sindromu koji pogađa djecu do petnaeste godine života zbog specifičnog imunološkog odaziva.

➡️ Dječji infektolog Tešović o bolesti COVID-19 i Kawasakijevom sindromu
➡️ Majčinski instinkt je vrištao - postkovid sindrom je! 
➡️ U Hrvatskoj sve više djece s postkovid sindromom

Taj je sindrom otkriven tek u travnju prošle godine. Reakcija može biti potpuno asimptomatska, bez ikakvih znakova.

- U Klinici smo zbog toga hospitalizirali osam bolesnika s kriterijima bolesti kojima su zadovoljili dijagnozu MIS-a. Na sreću, svi su izliječeni, od toga su dvojica bili u vitalno ugrožavajućem stanju s ozbiljnom kliničkom slikom - rekao je Škrabić.

Djecu su liječili imunoglobulinima i kortikosteroidima uz ostalu potpornu terapiju. 

Škrabić kaže kako se takvi slučajevi događaju i kod zdrave djece, odnosno one koja nemaju komorbiditete, a u Hrvatskoj su do sada zabilježena 24 slučaja.

Dječak u dobi od 10 godina preminuo je tijekom noći sa subote na nedjelju u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu od MIS-a, odnosno  multisistemske upalne reakcije.