Koronavirus - najnovije informacije

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519. Među njima je 1.485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 138 pacijenata. Preminule su 32 osobe.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Božinović: Stožer nije tu da zagorčava život  

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229.054 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4.859 preminulo, ukupno se oporavilo 221.676 osoba od toga 579 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.109 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.156,456 osoba, od toga 2.423 u posljednja 24 sata.

Zbog velikih problema s isporukom cjepiva i mogućnosti da se i u Hrvatskoj uskoro pojave mutirani sojevi koronavirusa, od prvog veljače neće biti znatnijeg ublažavanja epidemioloških mjera.

Koronavirus u Hrvatskoj:

➡️ U Požeško-slavonsku županiju stigla je nova količina Pfizerovog cijepiva pa bi svi koji su primili prvu dozu, trebali biti docijepljeni u roku. Za najrizičnije skupine, a riječ o gotovo 2000 osoba, to je najkasnije do 8. veljače. U Zavodu za javno zdravstvo tvrde - razloga za strah nema, cijepljenje protiv korone se najstavlja Moderninim cijepivom i to već krajem ovog mjeseca.➡️ Kako će pandemija koronavirusne bolesti i razorni potresi u prošloj godini utjecati na ionako zabrinjavajuću demografsku situaciju, demografiji Hrvatske na globalnoj razini i mogućim oporavcima priča Anđelko Akrap, demograf s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Opširnije

➡️
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo u tjednu prije ovoga imali 4.905 novooboljelih, a u zadnjih 7 dana 3.926, što je 25 postotni pad u ovom tjednu. Istaknuo je da nisu dogovorili da se ide sa popuštanjem mjera, ali da su razgovori u tijeku.

- Dolazak novih sojeva opasnost je za pogoršanje epidemiološke situacije i imat će utecaj na naše odluke, rekao je. Opširnije  

➡️ Premijer Andrej Plenković rekao je da se smanjuje broj oboljelih, te da je manji i broj ljudi na respiratorima, ali da nije realno da u cijelosti upravljamo epidemijom. Istaknuo je da su mjere polučile efekt, da smo prošli kroz Božić i Novu godinu bez da stvari su stvari eskalirale. Nije htio govoriti o onome što će se popustiti te je li opcija na stolu da se sva djeca vrate u škole. Opširnije  

➡️ Je li Europska unija, a samim tim i Hrvatska izigrana od svjetskih farmaceutskih tvrtki koje su obećavale potrebne količine cjepiva da bi sada zaključili kako od toga ipak nema ništa. Hrvatska je cijepila blizu 65.000 osoba i umjesto da se brojka povećava jer su građani zainteresirani za cjepivo njega jednostavno nedostaje. U Studiju 4 gostovao je Kristijan Ramadan iz Odjela za medicinske znanosti, sa Sveučilišta u Oxfordu. Opširnije

➡️ U posljednja 24 sata na području Istarske županije nema novozaraženih, a trenutno je na istarskom poluotoku 90 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba, izvijestio je istarski Stožer civilne zaštite. 

- Epidemiološka situacija u Istri je dobra što potvrđuju i brojke. S obzirom na to da smo u silaznoj putanji već pet tjedana, to nam omogućava da neke mjere, naročito one koje se odnose na sport, možemo popustiti, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

➡️ Gostujući u središnjem Dnevniku, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zoran Barušić komentirao je smrt 10-godišnjeg dječaka, najmlađe žrtve koronavirusa u Hrvatskoj. Rekao je kako je u Hrvatskoj zabilježno 20-ak slučajeva djece s postkovid sindromom. Koronavirusom je od početka epidemije u Hrvatskoj zaraženo više od 21.600 djece do 19 godina, a sve je više djece s tim sindromom. Opisao je na koje bi simptome mladi i njihovi roditelji trebali obratiti pozornost kada je riječ o toj bolesti. Opširnije 

Podaci po županijama:

➡️
U gradu Zagrebu u posljednja 24 sata evidentirano je 34 novooboljelih.

➡️ U Zadarskoj županiji 17 je novozaraženih, a u bolnici je umro 84-godišnjak. Jučer su testirana 143 uzorka, pa je udio pozivnih nešto manji od 12 posto. Ozdravilo je 68 osoba. Na bolničkom liječenju u zadarskoj i biogradskoj bolnici je 21 pacijent, od kojih dvoje na respiratoru.

➡️ U Zagrebačkoj županiji evidentirano je 16 novooboljelih. Trenutno je aktivno 529 slučaja.

➡️ U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 15 novih slučajeva. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno su na liječenju 32 pacijenta zaražena koronavirusom, od kojih je njih 3 na respiratoru, a 7 pacijenata je na opservaciji. Preminula je jedna osoba.

➡️ U Osječko-baranjskoj županiji 13 osoba pozitivno je na Covid-19. Na bolničkom liječenju nalazi se 121 osoba i to 90 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 14 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitaliziran je 31 pacijent. Preminule su tri osobe.

➡️ Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 10 novih pozitivnih osoba te 1 vjerojatno pozitivan nalaz (potvrđen brzim AG testom).. Hospitalizirano je ukupno 75 osoba od čega u slavonskobrodskoj bolnici 64 osobe, a u novogradiškoj bolnici 11 osoba. Dvanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru.

➡️ U Virovitičko-podravskoj županiji sedam je novooboljelih. Jedna osoba je preminula. Trenutno su hospitalizirane 43 osobe.

➡️ Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je šest novih osoba pozitivnih na koronavirus. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 14 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 53 pacijenta pozitivna na SARS CoV-2, od kojih su 4 na respiratoru. Preminula je jedna osoba.

➡️ Pet novooboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, a preminula je jedna osoba. Na liječenju u splitskom KBC-u je 90 osoba, a devet ih je na respiratoru.

➡️ U Međimurskoj županiji pet novih osoba zaraženih koronavirusom, a umrla je jedna osoba. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 54 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji se nalazi jedan pozitivni pacijent.

➡️ U Varaždinskoj županiji pet je novih slučajeva, a četiri su osobe umrle. Na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici Varaždin je 91 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 29 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, šest u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 37 je u Klenovniku od kojih jedna na respiratoru i 19 u Novom Marofu.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Među spomenutim slučajevima je jedan djelatnik Doma za starije osobe Dubrovnik – Thermotherapia. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 24 osobe pozitivne na koronavirus. Dva pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji.
 
➡️ S područja Ličko-senjske županije tri su novooboljele
osobe. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 13 osoba.

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji, tri su nove pozitivne osobe na COVID-19.

➡️ Četiri osobe su umrle, dvije nove su zaražene Covidom-19 u Karlovačkoj županiji. Na bolničkom liječenju je 51 osoba. Na respiratoru su dvije osobe.

➡️ Dvije su osobe oboljele u Šibensko-kninskoj županiji. Trenutačno je 137 aktivnih slučajeva, a 12 osoba liječi se u šibenskoj i kninskoj bolnici.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novooboljele osobe.

➡️ U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđena su dva nova slučaja koronavirusa. Na bolničkom liječenju nalaze se 22 osobe. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji nema novooboljelih osoba, apreminula je jedna. U riječkom KBC-u zbrinute su 52 osobe, a na respiratoru su četiri.

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji nema novooboljelih osoba. Trenutno je aktivno 87 slučajeva, a 15 osoba je hospitalizirano.

➡️ U Istarskoj županiji nema novozaraženih. Trenutačno je 90 aktivnih slučajeva. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 35 osoba, od toga su 4 osobe u respiracijskom centru.

Koronavirus u svijetu:

➡️ Iz Moderne stiže vijest da njezino cjepivo neutralizira i nove sojeve virusa, koji su prvi put identificirani u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici. Očekuju da će dvije doze Modernina cjepiva štititi od svih do danas otkrivenih sojeva, ali istodobno, zbog dodatnog opreza, pokreću klinički program za jačanje imunosti na nove sojeve.

➡️ Francuski Institut Pasteur objavio je u ponedjeljak da zaustavlja razvoj svog glavnog plana za cjepivo protiv covida-19 jer su prva ispitivanja pokazala da je manje učinkovito nego su se nadali. Opširnije

➡️ Europska komisija očekuje pravodobnu isporuku ranije ugovorenih količina cjepiva britansko-švedske tvrtke AstraZeneca i u ponedjeljak očekuje objašnjenje za najavljene smanjene isporuke. Opširnije  

➡️ Turska je primila dodatnih 6,5 milijuna doza cjepiva protiv Covida-19, koje je razvio kineski Sinovac Biotech, izvijestilo je nekoliko medija, što je omogućilo da se nastavi program nacionalnog cijepljenja. Opširnije  

➡️ U svijetu je od početka pandemije zaraženo gotovo 100 milijuna ljudi, preminulo ih je više od 2 milijuna 100 tisuća, a aktivnih je slučajeva gotovo 26 milijuna. Popisu državnika oboljelih od COVID-a pridružio se i meksički predsjednik. Ukupno najviše zaraženih i aktivnih slučajeva kao i umrlih od posljedica zaraze trenutačno je u Sjedinjenim Američkim Državama. Prilog iz podnevnog Dnevnika.

➡️ Austrijanci stariji od 14 godina moraju od danas obične zaštitne maske  zamijeniti FFP2 na javnim mjestima, trgovinama, u sredstvima javnog prijevoza, zdravstvenim ustanovama.

➡️ U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene samo 293 nove zaraze koronavirusom pa zemlja kreće s popuštanjem mjera i otvaranjem škola, no vlasti upozoravaju na izuzetan oprez zbog potvrđene prisutnosti "engleskog" soja koronavirusa i moguće ponovno uvođenje najstrožih mjera. Opširnije

➡️ Vožnja s jednom ili više osoba u automobilu jedna je od najrizičnijih stvari koje možete učiniti kad je prijenos koronavirusa u pitanju, jer, premda se čini nešto sigurnijom alternativom u odnosu na javni prijevoz, ipak je riječ o skučenom i zatvorenom prostoru. Opširnije

➡️
Australija je odobrila Pfizer-BioNTechovo cjepivo protiv Covida-19, ali upozorila da će zbog međunarodnih problema s proizvodnjom AstraZenece zemlja morati distribuirati lokalno proizvedeno cjepivo prije nego što je planirala. Opširnije 

➡️ Administracija novog američkog predsjednika Joea Bidena planira ponovno uvesti ograničenja na putovanja za većinu stanovnika koji nisu američki državljani, a nedavno su bili na tlu Europske unije, Velike Britanije, Irske i Brazila, potvrdili su iz Bijele kuće. Opširnije 

➡️ Raste broj zaraženih novim koronavirusom u Kini, a porast se pripisuje infekcijama prijašnjih asiptomatskih pacijenata u sjeveroistočnoj pokrajini Jilin, pokazuju službeni podaci. Opširnije    

➡️ Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador objavio je u nedjelju da je imao pozitivan rezultat na testiranju na novi koronavirus. Opširnije