Beroš o smrti dječaka: Prvi test je bio negativan, možda čak i dva

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas nakon smrti desetogodišnjeg dječaka pozitivnog na Covid u Zagrebu kako prema medicinskoj dokumentaciji koja mu je dostavljena tijekom jutra za sada ne može reći da je bilo ikakvih propusta u njegovom liječenju.

➡️ U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" preminuo 10-godišnjak zaražen koronavirusom
➡️ U Hrvatskoj prvi smrtni slučaj i sve više djece s postcovid sindromom

Beroš je rekao da je smrt dječaka jedna od najtužnijih vijesti od početka pandemije.

- Izražavam sućut obitelji. Zatražio sam očitovanja o tijeku liječenja, rekao je Beroš, dodavši da je zasad dobio najveći dio dokumentacije, ali da zbog Zakona o zaštiti prava pacijenata ne može sve iznositi.

Naveo je da je dječak bio pozitivan na Covid te da je najvjerojatnije preminuo od multisistemskog inflamatornog sindroma, odnosno multisistemske upalne reakcije koja je opisana u dječjoj dobi - prema literaturi, u dobi od dvije do 15 godina moguće je ovakvo zbivanje.

- To zbivanje trigerirano je samom infekcijom, međutim, dolazi do prekomjernog upalnog odgovora u organizmu koji zahvaća krvne žile i na taj način može zahvatiti i više organa, i srce, i pluća, i bubrege, i nažalost nerijetko završava najtežim ishodom. Najvjerojatnije se to dogodilo i u ovom slučaju, rekao je Beroš, dodavši da se do kraja analiza ipak ne može apsolutno tvrditi da je to istina, ali da su prema dosadašnjim izvještajima stvari otprilike takve.

"Prvi test je bio negativan, možda čak i dva"

Beroš je naveo da je prilikom inicijalnog prijama dijete bilo negativno te da je dominirala probavna simptomatologija, zbog čega je i operiran, ali je slijed zbivanja doveo do ovakvog ishoda.

- Prema onoj medicinskoj dokumentaciji koja mi je dostavljena tijekom jutra za sada ne mogu reći da je bilo bilo kakvih propusta u liječenju, odnosno u brzini liječenja jer je dijete zaprimljeno, adekvatno obrađeno, prvi test je bio negativan, možda čak i dva, nakon toga operirano, sve u nastojanju da se riješi problematika, ali eto, nažalost, sudbina nije htjela da to ide u dobrom smjeru, rekao je Beroš, dodavši da su pedijatri i liječnici obiteljske medicine upoznati s ovakvom mogućom reakcijom.

U ovom trenutku nema prijetećih sličnih slučajeva, naglasio je također ministar.

O mogućnosti popuštanja mjera

Upitan o mogućnosti popuštanja mjera nakon što je održan međuresorni sastanak rekao je kako su se složili da je u ovom trenutku naše epidemiološko stanje iznimno zadovoljavajuće, što im dozvoljava da eventualno razmišljaju i o relaksaciji, iako većina zemalja Europe razmišlja o dodatnom zatvaranju. Rekao je kako su se dogovorili da će tijekom sljedećeg tjedna još evaluirati određene stvari koje su danas točno determinirane te da je svaki resor dobio zadatak da evaluira pojedine elemente kako bi se onda donijele mjere primjerene trenutku i epidemiološkoj situaciji. Naglasio je da se radi o vrlo dinamičnom i zahtjevnom procesu te da eventualni planovi mogu pasti u vodu u slučaju promjene okolnosti.- Vrlo, vrlo dinamičan i zahtjevan proces koji su svi ministri shvatili vrlo ozbiljno, uključujući i epidemiološku struku, i danas dobili egzaktne zadatke što i kako početkom tjedna evaluirati da bi do kraja sljedećeg tjedna, ako ne bude nekih novih epidemioloških okolnosti, donijeli nekakve nove mjere. Mogu čak i naglasiti naše nastojanje da relaksiramo nešto kao nagrada hrvatskom narodu na odgovornom ponašanju i zahvala za ovu epidemiološku situaciju koju imamo, međutim, to mora biti stvarno u kontekstu epidemiološke situacije i zbivanja u čitavoj Europi, rekao je Beroš.

Na pitanje o tome što će biti prioriteti, odnosno što će se prvo otvarati, Beroš je odgovorio kako su razmišljali da sportske aktivnosti stave u prvi plan jer je sport bitan za zdravlje. Rekao je i da nitko nikome ne brani da ode na Sljeme ili na Jarun, da se bavi fizičkom aktivnošću mimo teretana.

- Međutim, nemojte misliti da ove moje riječi znače da nećemo otvarati teretane. To će također biti jedan od elemenata za razgovor ministrice sporta s epidemiolozima i odgovor na ova pitanja imat ćete otprilike do sredine tjedna, rekao je Beroš.

Ministar je rekao i da se razgovara o tome da se učenici viših razreda, od petog do osmog, vrate u školu.

Beroš je rekao da ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u ovom trenutku garantira da imamo dovoljno doza Pfizerova cjepiva za docjepljivanje i da tu neće biti nikakvih problema, ali je dodao da s novim dozama moramo biti krajnje racionalni pa se obuhvat cijepljenja u ovom trenutku neće širiti. Kada je riječ o nabavi cjepiva iz drugih izvora, u ovom trenutku nije donesena definitivna odluka ili stav.

O zabavi u KB-u Dubrava

Što se tiče snimke zabave u KB-u Dubrava, Beroš je rekao da još nije primio službeno izvješće.

- Ako bude elemenata za sankcije, one će se dogoditi sukladno Zakonu o radu i drugim internim aktima Klinike Dubrava, rekao je Beroš, dodavši da to nije u njegovoj ingerenciji.

Rekao je i da ne vidi pretjerano kolika bi bila krivnja ravnatelja bolnice ako nije bio obaviješten i nije mogao spriječiti sporni događaj.