Koronavirus - najnovije informacije

U posljednja 24 sata zabilježena su 352 nova slučaja zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2996. Među njima su 1474 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 138 pacijenata. Preminulo je 28 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 154 033 osoba, od toga 4 342 u posljednja 24 sata.

➡️ Dječji infektolog Goran Tešović o Covidu-19 i Kawasakijevom sindromu
➡️ Majčinski instinkt je vrištao - postcovid sindrom je! 
➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ U Hrvatskoj prvi smrtni slučaj i sve više djece s postcovid sindromom 

Preminuo 10-ogodišnjak zaražen koronavirusom

Tužna vijest iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević - preminuo je10-ogodišnji dječak, koji je bio zaražen koronavirusom. Na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" noćas je preminuo 10-ogodišnji dječak, najmlađa žrtva u Hrvatskoj zaražena koronavirusom.

Dječak je preminuo od multisistemskog inflamatornog sindroma (MIS-C)  - kao posljedice zaraze koronavirusom. U Hrvatskoj je zabilježno dvadesetak slučajeva, a koronavirusom je ukupno zaraženo više od 21 600 djece do 19 godina, rekao je Zoran Barušić, dr.med., zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, u Dnevniku HTV-a.

Britanski virus kuca na vrata
Virusni imunolog Luka Čičin-Šain rekao je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku kako će takozvani britanski soj koronavirusa sigurno uskoro doći u Hrvatsku. Dodao je kako ga više brinu brazilski i južnoafrički soj jer je za njih jasno da postoje naznake da ih imunološka memorija stečena prethodnom infekcijom teže prepoznaje.

U Srbiji potvrđena britanska mutacija koronavirusa

Britanska mutacija koronavirusa stigla je u Srbiju, izjavio je u nedjelju srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, dodajući da ga je o tome izvjestio ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

Putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu, donijela je tu mutaciju, a njezin suprug je imao teške simptome.

Lociraju se svi kontakti te žene i pokušava ih se izolirati, rekao je Vučić u intervjuu za TV Prva. Opširnije

Problemi s nabavom cjepiva

Nabava cjepiva postala je velik problem u Europskoj uniji, pa tako i kod nas. U Hrvatskoj je dosad cijepljeno više od 57 tisuća ljudi. Obje doze cjepiva primilo je 11 335 osoba. No cijeli se proces usporava.

Stići će nam, naime, 30 posto manje doza cjepiva proizvođača Pfizer iBioNTecha nego što je dogovoreno. Iz HZJZ-a navode da se, prema kliničkim studijama, jednaka zaštita kao i nakon 21 dan, postiže i ako se druga doza primi do 42 dana nakon prve.

Odobrena šesta doza

Nakon što su Sjedinjene američke države tražile više zaliha cjepiva, iz Pfizera i Agencije za hranu i lijekove (FDA) poručili su da farmaceuti i zdravstveni radnici u nekim slučajevima mogu iz svake bočice izvući dodatnu, šestu dozu.

Izvorno je svaka bočica Pfizerovog cjepiva dizajnirana da sadrži pet doza, no neki su farmaceuti izvijestili da mogu izvući i šest - kada koriste određene šprice.

FDA je stoga odobrila ažuriranu naljepnicu na kojoj stoji da se uz pomoć manje šprice može izvući i šesta doza iz jedne bočice.

Nabava cjepiva postala je velik problem u Europskoj uniji, pa tako i kod nas. U Hrvatskoj je dosad cijepljeno više od 57 tisuća ljudi. Obje doze cjepiva primilo je 11 335 osoba. No cijeli se proces usporava.

➡️ Trobonjača o virusnim mutacijama: Bojimo se triju situacija

Stići će nam, naime, 30 posto manje doza cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech nego što je dogovoreno. Iz HZJZ-a navode da se, prema kliničkim studijama, jednaka zaštita kao i nakon 21 dan, postiže i ako se druga doza primi do 42 dana nakon prve.

Podaci po županijama:

● U Brodsko-posavskoj županiji je 16 novozaraženih, a jedna osoba je umrla.
● Primorsko-goranska županija s 23 novozaraženih, troje umrlih
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 14 novopozitivnih
● Međimurje sa 16 novooboljelih
● U Karlovačkoj županiji dva nova slučaja oboljelih od koronavirusa
● Osječko-baranjska županija s 20 novozaraženih
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 34 novozaražena koronavirusom
● U Sisačko-moslavačkoj županiji pregledano više od 20 tisuća stambenih objekata
● Zagrebačka županija s 51 novozaraženim
● Pula: Četvero novozaraženih, umrla jedna osoba
● U Koprivničko-križevačkoj županiji troje novozaraženih
● Sisačko-moslavačka županija sa šest novozaraženih
● Bjelovar: U Županiji 19 novozaraženih koronavirusom, jedna osoba umrla
● Varaždinska županija sa 15 novozaraženih
● Krapinsko-zagorska županija s četvoro novozaraženih, tri osobe umrle
● U Gospiću umrle od covida pacijentice od 56 i 93 godine
● U Splitsko-dalmatinskoj županiji 78 novooboljelih, tri osobe umrle
● Zadar: Tri djelatnika i 12 štićenika zaraženo u domu za starije u Vrsima
●  U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 34 novozaražena koronavirusom
● U Zagrebu 73 novozaražene osobe, 400 aktivnih slučajeva