Mursko Središće privlačno mladim obiteljima

Čak petnaest posto gradskog proračuna Murskog Središća usmjereno je na mlade i demografske mjere pa se iz toga najsjevernijega hrvatskog grada mlade obitelji ne iseljavaju, nego se u njega doseljavaju.

Jurica iz priče Mladena Šarića za Regionalni dnevnik HTV-a je učenik prvog razreda osnovne škole i najmlađi od trojice đaka osnovaca samohrane majke Martine Medvar iz Murskog Središća. Školuje se uz pomoć grada koji im pomaže na različite načine.

- Pomaže u besplatnoj kuhinji, bilježnice i radne bilježnice su besplatne, pomažu u plaćanju maturalnih putovanja, izleta i zbilja mi jako puno to znači a mislim da i drugim roditeljima - kaže Martina Medvar.

U matičnu i dvije područne, Osnovnu školu Mursko Središće polazi više od 500 učenika, no još uvijek u dvije smjene. Za jednosmjensku nastavu treba dograditi školu i to je prioritet grada, ali i županije kao osnivača. Već u ovoj godini planiraju ishoditi građevinsku dozvolu.

- Nakon toga ćemo zajednički tražiti sredstva za dogradnju i to iz ovih 24 milijarde koje stižu, a vjerujem da ćemo time dobiti i prostor za dva, tri razreda srednje škole - optimističan je gradonačelnik Dražen Srpak.

- Krajnji cilj je cjelodnevni boravak u nastavi, to je samo prvi korak u organizaciji jednosmjenske nastave - najavljuje Elvis Šarić, ravnatelj OŠ Mursko Središće.

Grad u potpunosti pokriva i troškove prijevoza učenika, sufinancira kupnju udžbenika, a sudjeluje i u školskom projektu za potrebite. Usto, financijski potiče i ostanak mladih obitelji, a osobito za kupnju, obnovu ili gradnju obiteljske kuće, te za novorođenu djecu.