Preminula Mira Furlan

U 66. godini nakon duge bolesti preminula je Mira Furlan. Bila je jedna od najpopularnijih glumica u Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Mira Furlan dulje je imala zdravstvenih problema zbog virusa zapadnog Nila koji joj je prenio komarac. Iako je karijeru proteklih desetljeća gradila u SAD-u, filmovi poput Kiklopa Antuna Vrdoljaka, te U raljama života i Za sreću je potrebno troje Rajka Grlića ostat će zauvijek upisani u povijest hrvatske kinematografije.Ulogu Kate u Velom mistu odglumila je još kao studentica na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

Od početka 1990-ih živjela je u SAD-u gdje je postigla svjetsku slavu nastupima u TV-serijama Babylon 5 i Izgubljeni.Mira Furlan rođena je 1955. Diplomirala je na ADU-u u Zagrebu. Od kraja 1970-ih do početka 1990-ih jedna od najpopularnijih hrvatskih kazališnih i filmskih glumica.

Glumila je u HNK-ima, ostvarila glavne uloge u 40-ak filmova (U raljama životaOtac na službenom putu, Osuđeni). Nagrađena je Zlatnim arenama u Puli za glavnu (Lepota poroka, Ž. Nikolić, 1986.) i epizodnu ulogu (Kiklop, A. Vrdoljak, 1982.).

Od brojnih uloga ostvarenih u programu TVZ-a ističu se interpretacije likova u TV serijama i dramama Velo misto, Kiklop, Rano sazrijevanje Marka Kovača, Prestrojavanje, Putovanje u Vučjak, Smogovci.

Od kraja 1980-ih pretežno radi u Beogradu, a 1991. godine, zbog političkih pritisaka, odlazi u SAD, gdje prvo nastupa u kazalištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a zatim i na televiziji (znanstvenofantastična serija Babylon 5, 1994.–'98.; Izgubljeni – Lost, 2004.–'10).

Poslije je glumila u hrvatskim i srpskim TV serijama i filmovima (Vratiće se rode, Najbolje godine, Turneja).

Bila je članica slavnoga The Actors Studia.

Dramska prvakinja riječkog HNK-a

Posljednjih je godina Furlan redovito nastupala u kazališnim projektima u Hrvatskoj, uglavnom u Rijeci gdje je 2015. godine prvi put nakon 25 godina stala na daske hrvatskog nacionalnog teatra.


'Kasandra', HNK Zajc, Rijeka, 2016. (foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Od 2016. ima i status dramske prvakinje u Hrvatskoj drami HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci gdje je ostvarila nastupe u mnogim projektima među kojima su 'Jesenja sonata', 'Kasandra' te prošlogodišnji projekt 'Vježbanje života - drugi put' koji je u lipnju 2020. godine bio i njezin posljednju kazališni nastup.

- Mira Furlan nova članica HNK Ivana pl. Zajca: premijerno u ‘Kasandri’
- Premijera 'Kasandre': Svečanost u slikama i riječima

- Mira Furlan radi ‘Jesenju sonatu’: Moja Charlotte je emocionalna majka

- Nakon 30 godina u Rijeku se vraća kultno ‘Vježbanje života’

- Rasprodane izvedbe premijernog ‘Vježbanja života - drugi put’

Iz riječkog nacionalnog kazališta od svoje su se dramske prvakinje oprostili uz ulomak njezine autobiografske proze - Sačinjena od zvijezda.

Iz riječkoga HNK-a podsjećaju na njezine mnogobrojne uloge u tom, ali i drugim teatrima: Kao članica ansambla HNK u Zagrebu, između ostalog, igrala je Petrunjelu u Držićevom ‘Dundu Maroju’ (režija: I. Kunčević), Edith u Shawovom ‘Đavolovom učeniku’ (r: Boško Violić), Annabellu u Fordovom ‘Šteta sto je kurva’ (r: G. Paro), i Nataliju Petrovnu u Turgenjevljevom ‘Mjesec dana na selu’ (r: G. Paro, Nagrada Dubravko Dujšin), objavio je riječki HNK.

U zagrebačkom teatru Teatru ITD je igrala ‘Alfa – Betu’ Whiteheada (Nagrada kritike za najbolju ulogu godine) i Šoljanovu ‘Romancu o tri ljubavi’ obje u režiji T. Radića. Na Dubrovačkim ljetnim igrama je igrala Gloriju u Marinkovićevoj ‘Gloriji’ (r: G. Paro), Lauru u ‘Dundu Maroju’ (r: T. Radić) i Ofeliju u Shakespeareovom ‘Hamletu’ (r: J. Menzel).

Na Splitskom ljetu igrala je Helenu u Euripidovoj ‘Heleni’ (r: P. Magelli). U Jugoslavenskom dramskom pozorištu u Beogradu igrala je Leu u ‘Dibuku’ Anskog (r: E. Miler) i Isabellu u ‘Pozorišnim iluzijama' Corneillea (r: S. Unkovski)

- Godine 1991, zbog političkih razloga emigrirala je u Sjedinjene Američke Države. U Americi je popularnost stekla ulogom vanzemaljske intergalaktičke mirotvorke Dellenn u kultnoj znanstveno-fantastičnoj seriji ‘Babylon 5’ a kasnije i ulogom Danielle Rousseau u globalnom hitu, TV seriji ‘Lost’, ističu iz Zajca.

Iz njezine američke kazališne karijere iz HNK Zajc podsjećaju na , među ostalim, na uloge Jerme u Lorcinoj ‘Jermi’ (Indiana Rep., r: Libby Appel), Antigone u adaptaciji Sofoklove ‘Antigone’ u Hudson Guild Theater u Los Angelesu (r: G. Gajić, nagrada Dramalogue za najbolju ulogu godine) i Tanje u ‘Ždralovima’ D. Lipkina (r: Scott Eliott) u teatru ‘New Group’ u New Yorku.

- U Hrvatsku se vratila nakon 10 godina odsustva ulogom Medeje u Euripidovoj ‘Medeji’ (r: L. Udovički) u kazalištu Ulysses. Tih godina snimala je, između ostalog, filmove s D. Tanovićem (‘Cirkus Columbia’), G. Markovićem (‘Turneja’), te projekte u Turskoj (‘Don’t Forget Me Istanbul’ i ‘Seaburners’), kao i u Rumunjskoj (‘America, Here We Come’), podsjećaju iz Zajca.

Riječko kazalište izdvojilo je i njene kolumne pisane za Feral Tribune, a sabrane su u knjizi ‘Totalna rasprodaja’ (Samizdat, Bg), te nastupe na nekoliko ploča, odnosno CD-a: ‘Nevino srce’ grupe Buldožer, ‘Trying to Forget – B5’ Billa Mumyja, producirala je i vlastiti CD pod naslovom ‘Songs From Movies That Have Never Been Made’, te album iz 1983. godine, koji je s Orkestrom Davora Slamniga snimila u Ljubljani.Dramski prvijenac na T
rećem programu HR-a

Dramski program Hrvatskoga radija
postavio je dramski prvijenac Mire Furlan 'Dok nas smrt ne razdvoji'. Potresna je to obiteljska i psihološka drama o umiranju i sazrijevanju, ljubavi i ljubomori, idealima i razočarenjima. Radnja se događa u Zagrebu 1970-ih, ali komad se brojnim reminiscencijama veže za mračna događanja koja su od 1941. do tih dana obilježila život u Hrvatskoj.

Kazališno uprizorenje tog teksta nastalo je, pak, u Radionici integracije u Beogradu, a projekt je 2014. godine s velikim uspjehom gostovao na 21. Međunarodnom festivalu malih scena Rijeka gdje je bio nagrađen najvećom ocjenom publike u povijesti festivala.
MFMS: Produktivna integracija glumca i publike