Europski čelnici raspravljali o borbi protiv pandemije

Završio je izvanredni summit Europske unije, a glavna mu je tema bila: pandemija. Videovezom na njemu je sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

➡️
Europska komisija: Do ljeta cijepiti 70 posto odrasle populacije
➡️ Dogovor članica EU-a o međusobnom priznavanju antigenskih testova
➡️ Austrijski kancelar bijesan na političare koji su se cijepili preko reda
➡️ Nizozemci šetnjom pasa zaobilaze policijski sat 

- Ovaj summit nema pisane zaključke. Bio je zamišljen da se premijeri sastanu,  razgovaraju i vide gdje smo stigli nakon što već mjesec dana imamo cjepivo. Osim toga, bilo je važno razgovarati o novom soju virusa koji je vrlo zarazan i koji se jako brzo širi. Što se tiče potvrde o cijepljenju opći je konsenzus da to treba biti medicinski dokument, a ne putni list. Bilo je govora o cijepljenju i distribuciji cjepiva, a bilo je i pitanja o transparentnosti dostave Pfizerovog cjepiva. Zaključak je da cijepljenje treba ubrzati, javila je iz Bruxellesa za Dnevnik 3 dopisnica Jasna Paro.

Više članica EU-a najavljivalo je da će pooštriti mjere kako bi spriječile širenje novih sojeva otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici.

Belgija je najavila da će predložiti privremenu zabranu svih putovanja između država članica koja nisu nužna barem do kraja veljače.

Belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmes rekla je da je jedan od razloga za takav prijedlog i solidarnost sa sektorima koji ne mogu raditi zbog pandemije, poput ugostiteljstva. 

Dodala je da nije pošteno reći nekim ljudima da ne mogu raditi, a istodobno dopuštati putovanja koja nisu nužna. U Belgiji je nakon božićnih i novogodišnjih blagdana zabilježen rast broja zaraženih jer su mnogi otputavali unatoč preporukama da to ne čine. Sada se opet pribojavaju da će se isto ponoviti i nakon školskih praznika sredinom veljače.

Kako bi se spriječilo brzo širenje novih sojeva virusa u EU-u ukazuju na važnost sekvenciranja genoma covida 19 kako bi se prepoznale mutacije.

Testiranje je i dalje jedan od najvažnijih alata za suzbijanje pandemije. U srijedu su članice EU-a postigle dogovor o međusobnom priznavanju antigenskih testova.

Brzi antigenski testovi su manje pouzdani od PCR testova, ali je njihova prednost u tome što se rezultati dobiju za manje od pola sata. Najučinkovitiji su na vrhuncu zaraze, kad osoba počne iskazivati simptome i u idućim danima.

Razgovaralo se i o procesu cijepljenja koji je usporen zbog nedovoljnih količina raspoloživog cjepiva, posebice nakon što je Pfizer najavio privremeno smanjenje proizvodnje u sljedećih nekoliko tjedana.

Čelnici su razgovarali i o potvrdama o cijepljenju, vrlo osjetljivoj temi koja otvara mnoga pitanja.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis nedavno je predložio da se potvrde o cijepljenju koriste kao svojevrsne putovnice kako bi cijepljene osobe mogle slobodno putovati, a u cilju oživljavanja turizma.

U EU kažu da se potvrde o cijepljenju uobičajene u zdravstvenim sustavima, da je drugo pitanje u koje se svrhe mogu koristiti te da nikad nitko u institucijama EU-a nije koristio izraz putovnice za te potvrde.

Dok se ne cijepi dovoljno ljudi, prerano je govoriti o tome kako će se koristiti te potvrde, kažu u Europskom vijeću i u ovom trenutku to bi značilo diskriminaciju onih koji nisu imali ni priliku cijepiti se u odnosu na one koji su već dobili cjepivo.