Austrijski kancelar bijesan na političare koji su se cijepili preko reda

Austrijski kancelar Sebastian Kurz oštro je kritizirao nekoliko lokalnih političara koji su se cijepili protiv koronavirusa iako nisu pripadali u prioritetne grupe.

➡️ Sve o koronavirusu

- Za mene je to potpuno neprihvatljivo da se netko cijepi preko reda. Preguravanje je s moralne strane vrlo razočaravajuće, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u razgovoru za dnevnik Kronen Zeitung.

Kurz je time reagirao na vijesti da se desetak nižerangiranih političara, uglavnom gradonačelnika, diljem Austrije cijepilo preko reda, nakon što je prilikom cijepljenja osoblja u domovima za njegu starijih ostalo neiskorištenog cjepiva.

Kada ostane cjepiva važno je da se ono odmah iskoristi, ali za cijepljenje starijih osoba, a ne političara, njihovih supruga i lokalnih 'selebritija', rekao je Kurz.

Potkancelar Werner Kogler je također oštro kritizirao prijevremeno cijepljenje političara koji, prema dogovorenom redoslijedu cijepljenja, nisu imali na to pravo. On je saveznim pokrajinama, u čijoj je nadležnosti organiziranje cijepljenja, naložio da pripaze na to da se cijepljenje obavlja u smislu dobrobiti za cijelo društvo, a ne samo pojedinaca, te je najavio oštru reakciju u slučaju nepridržavanja redoslijeda cijepljenja.

Koruški premijer Peter Kaser je najavio i pravne korake ako se vijesti o cijepljenju preko reda pokažu istinite.

Skandal je izbio nakon što je liječnica u gradu Feldkirchu, u saveznoj pokrajini Vorarlberg, odbila cijepiti lokalnog gradonačelnika ukazujući na to da on po nikakvim kriterijima nije na redu za cijepljenje.

- Rekla samo mu da nije na redu za cijepljenje te da to može obaviti u posljednjoj fazi, kada su na redu političari, rekla je liječnica javnom servisu ORF.

U Austriji je do sada cijepljeno svega 1,4 posto stanovništva, što je manje od planiranog. Ministar zdravstva Rudolf Anschober govori o "akutnom manjku" cjepiva.

Austrija je naručila 3,8 milijuna doza cjepiva Biontech/Pfizer, ali će ono biti isporučeno tek nakon travnja.