Švedska i Portugal pojačali mjere protiv korone, Moskva ublažila

Švedska vlada produljila je niz ograničenja kako bi zauzdala rast broja zaraženih koronavirusom, uključujući i zabranu prodaje alkohola nakon 20 sati, slično je učinio i Portugal, no Rusija počinje s ublažavanjem mjera.

➡️ Sve o koronavirusu

Švedski premijer Stefan Lofven rekao je da će mjere biti na snazi do 7. veljače te da je stanje i dalje ozbiljno iako se bilježi određeni pad broja novozaraženih.
Premijer preporuča rad od kuće, a u iduća dva tjedna sportske dvorane, bazeni i muzeji ostat će zatvoreni.

Ministrica za zdravstvo i socijalna pitanja Lena Hallengren kazala je da će se mjere ograničenja razmatrati svaka dva tjedna.

U zemlji od 10,3 milijuna stanovnika zabilježeno je oko 530.000 slučajeva zaraze i gotovo 10.800 umrlih.

Portugal se suočava s dramatičnim pogoršavanjem pandemije, zbog čega vlada najavljuje zatvaranje svih škola u zemlji. U sklopu nove karantene uvedene u petak, sve službe koji nisu nužne su zatvorene i ljudi su pozvani da ostanu doma.

Portugal je u srijedu imao rekordan broj umrlih, njih 219, a broj novozaraženih u jednom je danu skočio s 10.455 u utorak na 14.647 u srijedu, ili 40 posto više. Bolnice su pod teškim pritiskom velikog broja oboljelih i umrlih. Zemlja s 10 milijuna stanovnika ima ukupno 581.605 zaraženih od početka pandemije.

Oko 45 posto novih slučajeva zaraze koncentrirano je u području Lisabona, gdje brzo ponestaje kreveta za oboljele od koronavirusa.

Rusija pak bilježi pad broja novozaraženih te otvara kina, kazališta, koncertne dvorane, muzeje, knjižnice i centre za mlade s kapacitetom popunjenosti do 50 posto.

Gradonačelnik Sergei Sobjanjin rekao je da i dalje ostaju zatvoreni restorani i barovi te da 30 posto zaposlenika svake tvrtke mora raditi od kuće. Do sada je cijepljeno više od 220.000 Moskovljana, a u cijeloj zemlji više od 1,5 milijuna ljudi.

Od bolesti COVID-19 u toj je zemlji umrlo 67.800 ljudi, a zarazilo se oko 3,6 milijuna.