U Sloveniji se otvaraju skijališta, škole i neke uslužne djelatnosti

Zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije u većem dijelu Slovenije, uskoro se uz određene uvjete "otvaraju" skijališta, a idući tjedan opet počinje nastava u nižim razredima osnovnih škola. Otvaraju se i tržnice,  frizerski saloni, čistionice te mehaničarski servisi, objavila je slovenska vlada.

U zadnja je 24 sata s 11.599 PCR i brzih antigenskih testova otkriveno 1445 novozaraženih, pri čemu je kod PCR testova bilo pozitivno 24,2 posto uzoraka, a kod antigenskih njih 4,1 posto. Pao je i broj aktivnih slučajeva, broj hospitaliziranih u bolnicama i prosječan broj zaraza u sedmodnevnom razdoblju pa su ispunjeni kriteriji za ublažavanje strogih restriktivnih mjera koje su već nekoliko mjeseci na snazi u Sloveniji.

U devet od 12 regija, onima s boljom epidemiološkom slikom, od subote će skijališta ponovno raditi, a skijati mogu oni s negativnim testom na koronavirus, potvrdio je nakon sjednice premijer Janez Janša.

Od idućeg utorka u istim se regijama otvaraju vrtići i nastava za učenike prvih triju razreda osnovne škole, ali uz sve protuepidemijske mjere i negativan test na koronavirus za odgajatelje i učitelje koji će se testirati dan prije. Ponovno je dopušten rad tržnica, kioska, servisa za čišćenje, frizerskih i sličnih usluga, dimnjačarske usluge, a otvaraju se i trgovine s opremom za djecu.

Popuštanje dosadašnjih restriktivnih mjera vrijedit će u Središnjoj Sloveniji, Gorenjskoj, Primorsko-notranjskoj, Obalno-kraškoj, Koruškoj, Podravskoj, Pomurskoj, Savinjskoj i Zasavskoj regiji, dok u Goriškoj Posavskoj regiji i  Jugoistočnoj  Sloveniji dosadašnje restrikcije ostaju, ali bi one predviđene kriterije za popuštanje mjera mogle ispuniti vrlo brzo, kazao je Janša.

- Vlada će idućih dana o tome ponovno odlučivati, strogo se držeći kriterija i uz kontrolu jer je epidemiološko stanje u zemlji i dalje vrlo ozbiljno, kazao je Janša.

Što se tiče uvjeta za ulazak u Sloveniju putnika s prostora EU-a i Schengena, odlučeno je da oni mogu ući bez obvezne karantene ili negativnog testa na koronavirus pod uvjetom da taj boravak ne traje dulje od 12 sati, i to u sljedećim slučajevima: ako u Sloveniji imaju nekretninu ili zemljište, radi skrbi za članove obitelji ili imovinu, radi kontakta s djetetom i u nekim drugim iznimnim slučajevima.

Broj aktivnih slučajeva zaraze trenutno iznosi 19.636 i manje ih je za šest posto u odnosu na dan ranije. U zadnja 24 sata zabilježeno je 26 smrtnih ishoda kod oboljelih od Covida-19, čime se ukupni broj preminulih od posljedica te bolesti povećao na 3.257.

U bolnicama je trenutno  1.178 covid pacijenata, što je ispod praga od 1200, koliko je bio određeno za ponovno otvaranje nekih djelatnosti, prema kriterijima iz "semafora" vlade za ublažavanje mjera. Ispunjen je i  kriterij o najviše  200 pacijenata na intenzivnim odjelima jer ih je trenutno 179, što je 4,3 posto manje nego prethodnog dana, kao i onaj o prosječnom broju oboljelih na dan (1350) jer ih je sada 1247 u tjednom prosjeku.