Brnjac: Uz pridržavanje epidemioloških mjera, cjepivo je za turizam izvanredna stvar

Kako će izgledati ovogodišnja turistička sezona? U Europi se vodi burna rasprava o tome tko će moći putovati, a tko neće te hoće li se uvesti COVID putovnica.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, rekla je da će se danas održati videokonferencija šefova država i vlada na kojoj će sudjelovati i hrvatski premijer Andrej Plenković, a da će glavna tema biti borba protiv koronavirusa.

- Postoji novi soj koji je došao i u Europsku uniju i on je razlog dodatnih zaključavanja u našem okružju pa će se vjerojatno razgovarati o unificiranom zdravstvenom certifikatu, rekla je i dodala da ne postoje COVID putovnice.

Istaknula je da kako glavni ciljevi da se do ožujka procijepi 80 posto populacije starije od 80 godina, 80 posto zdravstvenih radnika i socijalnih radnika i da do ljeta 2021. imamo više od 70 posto procijepljene populacije.

- Na razini EU-a donosi se jedinstveno stajalište, ali neće sigurno biti da ograničava slobodu kretanja, rekla je ministrica Brnjac. 

Kad je riječ o novoj turističkoj sezoni, rekla je da su zabilježili dosta upita o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

- Hrvatska se pokazala kao sigurno odredište. Sigurnost je i prošle godine bila na prvome mjestu, tako će biti i ove. Primili smo puno upita o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i zato se Hrvatska pridružila svjetskom udruženju za putovanja i turizam i gdje su se izdale oznake 'safe travels', a mi smo još dodali nacionalnu oznaku 'stay safe in Croatia'. Bitno je da se svi držimo epidemioloških mjera i ako to budemo, onda vjerujem da ćemo imati jako dobre rezultate u ovoj sezoni, rekla je Brnjac. 

Prokomentirala je i odluku španjolskih vlasti koje će napraviti registar svih državljana koji se odbiju cijepiti, rekavši da mi nećemo ići u tom smjeru i da je nama bitan sporazum na razini EU-a. 

- Važno je poštovanje epidemioloških mjera i pravila. Nikom nije jednostavno, jako je teška situacija, ali uz mjere, cjepivo je za turizam izvanredna stvar, rekla je i dodala da su razgovarali sa zemljama članicama kako bi vidjeli kolika je zainteresiranost za cjepivo u turističkom sektoru.

- Moramo se dobro pripremiti za sezonu i voditi računa da svi koji se žele cijepiti u turističkom sektoru budu procijepljeni, istaknula je.

Dodala je i kako se već razmišlja o sezoni 2022.

- Pokrenuli smo strategiju održivog turizma jer želimo razvijati održivi turizam cijele godine. Nije bit broj turista, treba ga održati u našim gradovima, kontinentu, otocima i svakako razvijati turizam na kontinentu.

Kad je riječ o sportskom dijelu, rekla je da su počele radne skupine o zakonu o sportu te da se razgovara i o samim mjerama koje su aktualne, ali i predlažu određene mjere za popuštanje.