Britanija blizu 100.000 umrlih, bolnice nalik ratnoj zoni

Neke bolnice u Velikoj Britaniji nalik su ratnoj zoni s liječnicima koji daju sve od sebe da zbrinu rastući broj oboljelih od COVID-a, rekao je znanstveni savjetnik britanske vlade Patrick Vallance. Broj umrlih raste i bliži se 100.000.

➡️ U Hrvatskoj 902 nova slučaja zaraze, preminulo 27 osoba
➡️ Sve o koronavirusu

Službeno je umrlo 91.470 ljudi s dijagnosticiranim COVID-om, čime je Velika Britanija europska država s najviše žrtava pandemije, odnosno peta u svijetu nakon Sjedinjenih Država, Brazila, Indije i Meksika. Raste broj hospitaliziranih pacijenata što čini golem pritisak na nacionalni zdravstveni sustav (NHS) i medicinsko osoblje, dodao je Vallance.

- Možda to nećete primijetiti u šetnji parkom, ali kada uđete u bolnicu slika je loša, vrlo loša, pritisak je golem i u nekim slučajevima odjeli nalikuju ratnoj zoni. Golem je porast slučajeva (oboljelih), NHS je sada pod enormnim pritiskom, kazao je Patrick Vallance za Sky.

Ministrica za unutarnje poslove Priti Patel rekla je da je broj zastrašujuć, ali još ima vremena za procjenu je li vlada možda loše upravljala krizom. Premijera Borisa Johnsona kritiziraju da je presporo reagirao i da je propustio dobaviti dovoljno zaštitne opreme te uspostaviti dobar sustav testiranja, iako je Ujedinjeno Kraljevstvo brzo počelo provoditi kampanju cijepljenja.