Koronavirus - najnovije informacije

U posljednja 24 sata zabilježena su 902 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3481. Među njima su 1603 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 151. Preminulo je 27 osoba.

➡️ Kad će sport biti dopušten za građane?
➡️ Sve o koronavirusu

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 226.550 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4711 preminulo, ukupno se oporavilo 218.358, od toga 478 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji ih je trenutačno 15.622. Do danas je ukupno testirana 1,134.221 osoba, od toga 7068 u posljednja 24 sata.

➡️ Konferenciju za novinare održao je Stožer civilne zaštite.  Pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić Janković napomenula je kako je prosjek preminuih 76 godina i tri mjeseca te kako jedna osoba nije imala komorbiditeta. Radi se o osobi od 43 godine. Odgovarajući na pitanje o širenju novog soja virus,a ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da je pitanje kad će novi val biti uočen u Hrvatskoj. Ministar Davor Božinović naglasio je kako "1. veljače sigurno nije datum kad će se dogoditi nešto spektakularno vezano za popuštanje mjera". Opširnije

Konferenciju za novinare Stožera pratili smo uživo na našoj stranici na Facebooku HRT Vijesti.

➡️ Svi članovi Stručnog vijeća splitskoga KBC-a cijepili su se protiv koronavirusa, pa su dosad u toj bolnici cijepljena 1082 zdravstvena djelatnika, među kojima je 435 liječnika. Predsjednik Stručnog vijeća splitskoga KBC-a dr. Ante Punda rekao je da se danas nisu cijepili samo oni članovi koji su tijekom prosinca i siječnja preboljeli COVID-19 pa će se cijepiti u sljedećem razdoblju. Dodao je da uskoro počinje druga faza cijepljenja te izrazio zadovoljstvo dosadašnjim brojem cijepljenih, a riječ je o 30 posto zaposlenih.

➡️ U javnost je izašla i fotografija načelnika šibensko-kninskog stožera zbog privatnog druženja u jednom kninskom hotelu unatoč zabrani i protuepidemijskim mjerama. Na vlastiti je zahtjev razriješen dužnosti. Opširnije
➡️ Cijepljenjem 39 građana starijih od 65 godina, među kojima su i kronični bolesnici, u Primorsko-goranskoj županiji počelo je prvo organizirano cijepljenje opće populacije.

➡️ Nastavljeno je docjepljivanje osoba koje su prije tri tjedna primile prvu dozu Pfizerova cjepiva. Prioritet su kronični bolesnici, starije osobe i zdravstveni djelatnici. Drugu dozu primili su i korisnici domova za starije i nemoćne u Zagrebu, među njima Branka Aničić - prva cijepljena osoba u Hrvatskoj.

➡️ Odjel za plućne bolesti Specijalne bolnice za kronične bolesti u Petrinji preselio se u bivši bolnički restoran jer ta zgrada ima zelenu naljepnicu pa je sigurna za korištenje, ali ju je trebalo prenamijeniti, u čemu su pomogle dvije općine Karlovačke županije, Vojnić i Krnjak. Opširnije

➡️ Akciji "Misli na druge, cijepi se" priključila se i Hrvatskaradio televizija. Opširnije 

➡️ U Rijeci je počela druga faza cijepljenja protiv bolesti COVID-19. Nakon što su cjepivo prvi primili zdravstveni radnici te korisnici domova za starije, sada je organizirano cijepljenje građana koji su u rizičnim skupinama. Ipak, masovnije cijepljenje očekuje se tek za mjesec dana. Opširnije 

➡️ Nova studija američkih znanstvenika predviđa da će SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19 s vremenom postajati sve manje zarazan te će se pojavljivati sezonski, zajedno s ostalim patogenima iz obitelji koronavirusa koji uzrokuju blage prehlade. Opširnije

Izvješća županijskih stožera:

➡️ U protekla 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji 31 je novooboljela osoba od bolesti COVID-19
➡️ Na području Zadarske županije 32 su novozaražene osobe koronavirusom. Jučer su testirana 252 uzorka, a od bolesti se oporavilo još 28 osoba.

➡️ Od 76 nalaza, kod 16 osoba, detektiran je virus SAS-CoV-2 s područja Virovitičko-podravske županije. Jedna muška osoba, 1946. godište, koja je premještena u KBC Osijek i bila je na respiratoru, preminula je.

➡️ U Zagrebu je prema podacima HZJZ-a Andrija Štampar - 178 novozaraženih koronavirusom. U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi potvrđeni su pozitivni nalazi 31 korisnika i triju djelatnika. Zbog pozitivnog nalaza kod jedne učiteljice, izrečena je mjera samoizolacije za 14 učenika osnovne škole.

➡️ U Međimurskoj županiji od 189 uzetih uzoraka PCR metodom potvrđeno je 36 pozitivnih slučajeva, a umrlih nije bilo. Smanjuje se pritisak na zdravstveni sustav te su trenutačno u Županijskoj bolnici u Čakovcu 64 pacijenta, kazao je župan Matija Posavec.

➡️ Na području Brodsko-posavske županije 39 je novih pozitivnih osoba, preminula je jedna osoba.

➡️ U Varaždinskoj županiji umrle su tri osobe pozitivne na koronavirus, a potvrđeno je i 40 novozaraženih. Tijekom utorka testirana su 294 uzorka. U Općoj bolnici u Varaždinu liječi se 108 osoba s težom kliničkom slikom. Sedam je osoba na respiratoru. U Klenovniku su 44 pacijenta, od kojih su dva na respiratoru, a na liječenju u Novom Marofu je 30 osoba.

➡️ Novih 25 osoba zaraženih koronavirusom i jednu umrlu broji Krapinsko-zagorska županija. U bolnici u Krapinskim Toplicama liječi se 17 pacijenata, a u Zaboku 63. Sedam je osoba na respiratoru.

➡️ Šest je mrtvih i 142 novozaraženih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Opširnije

➡️
Novih 37 osoba zaraženih bolešću COVID-19 i jednog umrlog pacijenta bilježi u zadnja 24 sata Karlovačka županija. U bolnicama se liječe 53 osobe, tri su na respiratoru.

➡️ S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 8 je novooboljelih osoba od bolesti COVID-19, 1 osoba je izliječena te je jedna osoba preminula.

➡️ Na području Zagrebačke županije zabilježena su 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, a ozdravilo je 146 osoba.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom. U dubrovačkoj bolnici liječe se 23 osobe. Dva pacijenta su na respiratoru.

➡️ U Koprivničko-križevačkoj županiji zabilježeno je 39 novozaraženih osoba.

➡️ Sedam je novozaraženih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji 53 su novooboljele osobe od bolesti COVID-19, a nakon četiri dana bez smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu s koronavirusom, u riječkom KBC-u umrle su dvije zaražene osobe.

➡️ U Istarskoj županiji potvrđeno je 9 novozaraženih osoba.

➡️
U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 24 nove pozitivne osobe na COVID-19. Nema preminulih osoba.

➡️
Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

➡️
U Osječko-baranjskoj županiji su 23 novozaražene osobe, a dvije preminule.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, šezdeset i četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19.

Pandemija u svijetu

➡️ Vatikan je počeo besplatno cijepiti beskućnike u Rimu. Cijepljenje protiv koronavirusa obavljalo se u atriju Pavla IV., golemom auditoriju gdje se održavaju tjedne papinske audijencije, no koji je uglavnom bio nekorišten zbog pandemije koronavirusa. Opširnije

➡️ Neke bolnice u Velikoj Britaniji sliče ratnoj zoni s liječnicima koji daju sve od sebe da zbrinu rastući broj oboljelih od bolesti COVID-19, rekao je znanstveni savjetnik britanske vlade Patrick Vallance. Broj umrlih raste i bliži se 100.000. Opširnije

➡️ Cjepivo protiv koronavirusa, koje su razvile tvrtke Pfizer i BioNTech, vjerojatno će zaštititi pacijente i od zaraznije varijante virusa, koja je nedavno otkrivena u Britaniji i brzo se proširila svijetom, pokazali su rezultati novih laboratorijskih testova. Opširnije

➡️ Glavni kineski grad Peking najavio je u srijedu da će zbog rekordnog broja zaraženih u posljednja tri tjedna istražiti sve pojedince koji su nakon 10. prosinca 2020. doputovali iz inozemstva.

➡️ Indija, jedan od vodećih proizvođača lijekova u svijetu, od srijede počinje opskrbljivati cjepivom protiv novog koronavirusa šest susjednih zemalja.

➡️ Španjolska bilježi vrlo visoku incidenciju oboljelih od koronavirusa, Irska ima najviši broj umrlih od početka pandemije, a u Francuskoj su brojevi i dalje "zabrinjavajući", javljaju u utorak agencije.