U Sloveniji otkriven "engleski" soj koronavirusa?

U Sloveniji je u jednom laboratorijskom uzorku otkrivena mutirana varijanta novog koronavirusa, vrlo slična soju koji je prije toga otkriven u Engleskoj, a koji je mnogo zarazniji, odnosno brže se širi, objavila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA.

➡️ Koronavirus - iz minute u minutu 

Nacionalni laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu potvrdio je za agenciju  STA da je u uzorku brisa od osobe koja je stigla iz Engleske pronađen novi koronavirus, vrlo sličan novom engleskom soju. Kao što su objasnili, dijelovi uzorka koje su do sada uspjeli analizirati savršeno se podudaraju s engleskim sojem, ali nisu uspjeli dobiti cijelu sekvencu genoma, zato to za sada ne mogu u cijelosti potvrditi.

No, kako navode,  oblik novog soja virusa na koji antitijela moraju djelovati ostao je isti, unatoč mutacijama. O tome svjedoče i slučajevi iz Engleske gdje nisu primijećene ponovne infekcije novim sojem kod ljudi koji su već zaraženi starim virusom. Protutijela pokrenuta prvom infekcijom također štite od novog soja, što znači da je cjepivo djelotvorno i protiv novog soja, objavio je laboratorij.

U Sloveniji 1690 novozaraženih, 24 umrlih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz 24 preminula od Covida-19, potvrđeno 1690 novih zaraza   koronavirusom, što je manje nego dan ranije, pa se održava trend postupnog smirivanja epidemije, objavila je u utorak slovenska vlada.

S 14.010  PCR i antigenskih brzih testiranja potvrđeno je 1690 novih infekcija, pri čemu je udio pozitivnih nalaza kod PCR testova iznosio 22,8  posto, a kod brzih antigenskih testova 5,5 posto, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Reprodukcijski broj širenja zaraze pao ispod jedan, a aktivnih slučajeva zaraze je trenutno 22579, uz trend pada, pokazuju podaci ministarstva zdravstva. U trendu pada je i sedmodnevni prosjek zabilježenih dnevnih zaraza, pa sada iznosi 1352.

U bolnicama je trenutno 1237 covid pacijenata, što je za 1,4 posto više nego dan ranije, od toga 183 na intenzivnim odjelima, a to je pad od 4,2 posto u odnosu na prethodni dan. Ukupan broj preminulih od posljedica Covida-19 povećao se na 3206.

Prema projekciji instituta Jožef Štefan, koji radi epidemijsku statistiku i prognoze za vladu, krajem ovog tjedna mogli bi se realizirati uvjeti iz vladinog "semafora" da zemlja epidemijski uđe iz sadašnje "crne" u "crvenu" fazu epidemije.

To bi značilo, među ostalim, da bi se u škole vratili učenici triju početnih razreda osnovne škole i vrtićka djeca u svoje ustanove, ali samo u polovici regija s boljim epidemiološkim rezultatima. Nastava u cijelosti mogla bi se vratiti u "fizički" oblik sredinom veljače, ako se sada pozitivni trendovi ne bi naglo prekinuli.