U Srbiji počinje masovno cijepljenje

U Srbiji u utorak počinje masovna imunizacija protiv koronavirusa uz poruku državnog vrha kako se bez cijepljenja ne može pobijediti koronavirus te da u suprotnome zemlja zdravstveno i ekonomski može dospjeti na rub ponora.

➡️ Koronavirus - iz minute u minutu 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija do sada nabavila 1.054.950 doza cjepiva, a ima potpisane ugovore ili je platila avansom ili uplatom prve rate za još više od šest milijuna doza.

Na zajedničkoj sjednici državnog vrha i Operativnog stožera za cijepljenje srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da se danas ili sutra očekuje i novi kontigent od 250.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V, a uskoro bi iz Poljske trebalo biti osigurano i 800.000 doza cjepiva Astra Zeneca.

On je naglasio i da je Srbija prva iz regije uplatila novac za COVAX program, globalni program cijepljenja, ali iz te kampanje nije dobila nijedno cjepivo, no da je uvjeren da će EU razumjeti potrebe Zapadnog Balkana.

- Cijepljenje je od ogromnog značaja za Srbiju i bez cijepljenja nikada nećemo pobijediti koronu, ne samo u zdravstvenom smislu već i u ekonomskome, dotjerat ćemo zemlju do ivice provalije, rekao je Vučić.

Srbijanska nacionalna agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) u ponedjeljak je verificirala i izdala certifikat za prvi kontingent od 100.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm, nakon što je u Srbiju u subotu iz Kine stiglo milijun doza.

Za cijepljenje se posredstvom sustava e-uprava dosad prijavilo više od 280.000 građana.

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravstva od ponedjeljka, u Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka testirano 2.485.591 uzorak, registrirano je ukupno 374.111 inficiranih koronavirusom, a službeno je prijavljen 3.771 smrtni slučaj, uz stopu smrtnosti od 1,01 posto.