Stopa samoubojstva u Japanu u drugom valu pandemije skočila 16%

Stope samoubojstava u Japanu skočile su u drugom valu pandemije COVID-19, posebno među ženama i djecom, iako su bile pale u prvom valu kad je vlada dijelila podršku s tiskanim materijalima, pokazalo je istraživanje.

➡️ Koronavirus - iz minute u minutu 

Stopa samoubojstava u srpnju i listopadu porasla je 16 posto u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana, što je veliki preokret u odnosu na veljaču i lipanj kad bila u padu od 14 posto, pokazuje studija koju su proveli Sveučilište za znanost i tehnologiju u Hong Kongu i Tokijski gradski institut za gerontologiju.

- Pandemija znatno utječe na psihološko zdravlje djece, adolescenata i žena, posebno domaćica, napisali su autori u studiji objavljenoj u časopisu Nature Human Behaviour.

Na pad samoubojstava utjecale su državne subvencije, smanjeno radno vrijeme i zatvaranje škola, pokazalo je istraživanje.

Stopa samoubojstava za žene skočila je za 37 posto, što je oko pet puta više od muškaraca, jer je produljena pandemija naštetila industrijama u kojima dominiraju žene, povećavajući teret majkama koje rade, a nasilje u obitelji je raslo, navodi se u izvješću.

Stopa samoubojstava kod djece u drugom valu porasla je 49 posto, kada su škole zatvorene u cijeloj zemlji.

U Japanu je u deset prefektura kao i u Tokiju proglašeno izvanredno stanje kako bi se zaustavilo ponovno oživljavanje pandemije COVID-19.

Ministar upravne i regulatorne reforme Taro Kono rekao je da su mnogi ljudi počinili samoubojstvo jer su ostali bez posla, izgubili su prihode i nisu vidjeli nadu.

- Moramo uspostaviti ravnotežu između upravljanja COVID-19 i upravljanja gospodarstvom, rekao je Kono.