U Češkoj potvrđen britanski soj koronavirusa

Češka je potvrdila pojavu novog, zaraznijeg soja koronavirusa u zemlji, koji je prvi put otkriven u Britaniji, priopćio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Glasnogovornica je rekla da je mutacija dokazana u dijelu uzoraka koji su sekvencionirani te da je nastavljeno sekvencioniranje drugih uzoraka. Najavila je da će više informacija biti objavljeno u utorak.

Zemlja od 10,7 milijuna ljudi jedna je od najgore pogođenih koronavirusom u svijetu s dosad 14.449 umrlih i preko 150 smrtnih slučajeva dnevno većinu dana ovoga mjeseca.

Znanstvenici smatraju da je soj otkriven u Britaniji zarazniji, što znači veći pritisak na zdravstveni sustav, ali da ne uzrokuje težu bolest.

Ministar zdravstva Jan Blatny rekao je na tiskovnoj konferenciji da bi se u oko 10 posto zadnjih slučajeva moglo raditi o novom soju.

- Njegovo brže širenje znači da će prije ili kasnije prevladati nad sporijim tako da imamo nekoliko mjeseci da snažno odgovorimo, rekao je Blatny novinarima. (Naš je odgovor) zadržati mjere, cijepljenje i pokušati procijepiti što je prije moguće, posebice najosjetljiviji dio stanovništva, izjavio je Blatny.

Ministar je rekao da će vlada ostaviti na snazi mjere zatvaranja u svrhu smanjenja pritiska na bolnice te da će gotovo sve škole i većina trgovina biti zatvoreni, unatoč znakovima da se smanjuje broj novih slučajeva.

Brojne bolnice u nekoliko regija rekle su proteklih tjedana da su na granici pucanja, većinom zbog nedostatka kreveta na jedinicama intenzivne njege i osoblja zbog zaraze i karantene.

Blatny je rekao da bi dugoročno zdravstveni sustav mogao skrbiti o oko 2000 oboljelih od Covida-19 a da pritom normalno brine o drugim pacijentima, a taj je broj zadnji put zabilježen početkom listopada. U nedjelju je u bolnicama bilo 6330 covid pacijenata, po podacima ministarstva zdravstva, što je manje od ovomjesečnog vrhunca kada je zabilježeno 7460.