U BiH malo više od 100 novozaraženih; cjepiva još nema

Dnevni broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini i dalje pada pa je u ponedjeljak potvrđeno tek malo više od stotinu novih slučajeva, a 14 zaraženih umrlo je u posljednja 24 sata, ali cjepiva u toj zemlji još nema.
➡️ Koronavirus - najnovije informacije  
Entitetski zavodi za javno zdravstvo od nedjelje su registrirali 107 novih slučajeva zaraze, od kojih je 52 s područja Federacije BiH, a 55 iz Republike Srpske. U Federaciji je prijavljeno 9 smrtnih slučajeva, a ostalih 5 je s područja RS.

Brojke o novozaraženima objavljene u ponedjeljak slične su onima koje su u BiH bile registrirane u listopadu prije nego što se razmahao drugi val zaraze. Unatoč razmjerno povoljnoj epidemološkoj situaciji, vlasti u BiH odlučile su zadržati postojeće mjere ograničenja do kraja siječnja.

Ako bi se sadašnji trend nastavio nakon siječnja, u Federaciji BiH bilo bi moguće ukidanje ograničenja kretanja u noćnim satima, s time da bi policija dobila veće ovlasti za kontroliranje poštovanja ostalih mjera zaštite poput ograničenja broja osoba koje mogu boraviti u ugostiteljskim objektima.

U RS ni sada nije na snazi policijski sat noću. I u Federaciji i u RS obvezno je nošenje zaštitnih maski na otvorenom, no sve uslužne djelatnosti i trgovine mogu raditi.

Unatoč ranijim najavama da će prve količine cjepiva protiv koronavirusa biti dopremljene u BiH upravo u ponedjeljak, to se nije dogodilo. U prvom se kontingentu očekivala doprema između četiri i pet tisuća doza Pfizerova cjepiva najavljenog posredovanjem mehanizma COVAX na koji se vlasti u BiH potpuno oslanjaju te do sada nisu izravno pregovarale ni s jednim proizvođačem cjepiva.