Markotić: Imamo izvrstan rezultat, ali moramo i dalje biti oprezni

U Hrvatskoj su danas zabilježena 174 nova slučaja zaraze koronavirusom. Pada udio pozitivnih među testiranima - danas ih je 7,34 posto. Nažalost, preminulo je još 39 oboljelih. Smanjuje se i broj pacijenata na bolničkom liječenju - danas ih je 1742, od kojih 139 na respiratoru. Pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić Janković predstavila je najnovije podatke na konferenciji Stožera civilne zaštite RH.

➡️ Koronavirus - iz minute u minutu
➡️ Markotić u Dnevniku o novom soju i nuspojavama od cijepljenja

- U posljednja 24 sata zabilježena su 174 nova slučaja. Povoljan trend nastavlja se. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je ukupno 3276. Među njima su 1742 pacijenta na bolničkom liječenju, otpušteno je 57, zaprimljeno je 90 novih. Od toga je na respiratoru 139 pacijenata, 14 novih. Preminulo je 39 osoba, rekla je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je u Hrvatsku došla nova tranša Pfizerova cjepiva od 17 500 doza.

- Danas smo imali 174 od 2369 testiranih, prije tjedan dana 230 novih od 3141 testiranog i tjedan prije 4., 1361 novoboljeli od 2985 testiranja. U ovom tjednu od 12. do 18. siječnja imamo 29 posto manje novooboljelih nego što je to bilo u tjednu od 5. do 11. siječnja, objavio je.

Kaže kako je 14-dnevna incidencija 288,9. Najviša je u Međimurskoj, a najniža u Istarskoj županiji. Na ljestvici EU-a smo 7. od 27 zemalja. Po ukupnoj stopi smrtnosti smo 20. sa 1117,6 na milijuna, rekao je Capak.

Objavio je kako su ukupno cijepljene 46.202 osobe, a u Sisačko-moslavačkoj županiji njih 4757.

Prof. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" ističe kako je bolnički sustav pod manjem opterećenjem.

- Moramo i dalje biti oprezni. Imamo dobar, izvrstan rezultat, ali to ne znači da smijemo ignorirati situaciju u Europi gdje jedan dio zemalja ima vrlo visoki porast koji se dogodio u kratko vrijeme. Mutirani virus je već u Mađarskoj, vjerojatno ga ima i u drugim zemljama u okruženju. Ako ovaj virus inficira 100 ljudi, mutirani će 170. Ponavlja se ovaj dio od početka pandemije kad se mislilo da možda virus neće ni doći, pa ako i dođe, da ćemo ga brzo zaustaviti. Moramo paziti i mjerama suzbiti brzo širenje i treći val koji može biti puno gori od prošlih, poručila je Markotić.

Capak kaže da s obzirom na to da smo cijepili 46 tisuća osoba, računaju da će svi oni u iduća tri tjedna trebati otići na docjepljivanje. Znači, imamo dovoljno prostora da docijepimo sve i da započnemo šire, dodao je.

Alemka Markotić je rekla kako danas u Infektivnoj klinici počinje druga faza cijepljenja. Kod nas se cijepilo 446 djelatnika, a ima i malo manji broj onih koji još razmišljaju bi li se cijepili, kaže.

Capak: Do sada smo imali 22 sumnje na nuspojavu

Na pitanje novinara koliko je nuspojava prijavljeno Capak je odgovorio da su do sada imali 22 sumnje na nuspojavu, sve su osim jedna koja je došla danas na Pfizerovo cjepivo. Bilo je i ozbiljnih alergijskih reakcija koje se razmatraju od strane posebnog povjerenstva, rekao je.

Preporučeno je da se druga doza cjepiva primi nakon najviše 42 dana. Ako netko i taj rok prekorači, on će svejedno primiti drugu dozu, ali proizvođač onda ne garantira da će cjepivo biti tako učinkovito, istaknuo je. Na pitanje hoće li građani moći birati cjepivo rekao je da hoće ako će postojati na više cjepiva na nekom mjestu.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, te načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović je rekao, odgovarajući na pitanje novinara o tome kada će se mjere relaksirati, da će razgovarati o svemu što je relevantno za donošenje odluka.

- Brojevi jesu bolji, ali u dobrom dijelu zemalja koje nas okružuju je teško, teško možemo govoriti da je situacija s epidemijom stabilna. Ići će se kroz svaku mjeru i procjenjivati njezin eventualni učinak. To je sve što vam mogu reći, svjesni smo svega, znate koji su prioriteti, poručio je dodavši kako regionalni stožeri mogu predlagati samo strože mjere od onih koje su donesene na nacionalnoj razini.

Capak je najavio da će uskoro stići još 4800 doza Moderninog cjepiva. Nemam osjećaj da u Europi to ide sporije, mislim da se radi o tome da su neke države van Europe prije pregovora dogovorile nešto drugo, dodao je.

Božinović: O covid putovnicama u EU se službeno ne razgovara

Božinović je istaknuo kako je Eu jedan od većih aktera te daj je za nas velika prednost u ovoj situaciji što smo članica EU-a.

Kaže kako se o COVID-putovnicama u EU-u službeno ne razgovara, no da postoje države koje o tome na određeni način promišljaju. Mi zasad ne, ali ako bude to službeno u EU-u, i mi ćemo se uključiti u te europske razgovore. To nam nije na dnevnom redu. U ovom trenu su na cijelom svijetu količine cjepiva premale da bi se dogodilo tako nešto, poručio je.

Na novinarski upit da komentira smrt 29 starijih osoba u Norveškoj koje su umrle nakon dobivanja cjepiva, Capak kaže kako ne zna detalje ali da starije osobe, osim starije dobi kao rizičnog faktora, imaju i mnogo komorbiditeta.

- U svim zemljama su prioritet za cijepljenje stariji, jer upravo njih cjepivo može spasiti od teških oblika bolesti i smrti. Jako je važno vidjeti jesu li te osobe umrle zbog posljedica cijepljenja, je li to nuspojava, ili su umrle prirodnom smrću ili zbog svog komorbiditeta. Jako je važno da međuresorna komisija HALMED-a i HZJZ-a razmotri dokumentaciju i vidi da li je moguće da je netko umro od posljedica nuspojava cjepiva ili drugog uzroka smrti, naglasio je Capak.

Capak je potvrdio navode kako Pfizer smanjuje isporuku doza cjepiva, ali da je razlog tome rekonstrukcija pogona za proizvodnju cjepiva, s ciljem da se poveća proizvodnja i dosegnu dogovorene kvote cjepiva.

- Što se tiče Hrvatske nemamo službenu potvrdu da će nam smanjiti isporuku cjepiva. Danas smo dobili naših 17.550 doza. Zadnja informacija je da će se u ovom tjednu smanjiti te količine, da će se radovi ubrzati i da će se vrlo brzo vratiti na stare količine isporuke. Od 15. veljače će značajno povećati isporuke, zaključio je Capak.

Markotić: Moramo ostati oprezni da se ne bi dogodio treći val epidemije

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti istaknula je kako niži brojevi novooboljelih rasterećuju bolnički sustav, a da je prošlih dana, veći broj otpuštenih nego hospitaliziranih pacijenata. Istaknula je da se unatoč tome, ne smije ignorirati situaciju u Europi.

- U nekim zemljama, vjerojatno zbog mutirane verzije virusa, bilježi se vrlo visok porast koji se dogodio u kratko vrijeme. S ovim mutacijama moramo biti oprezni i moramo ponašanjem i mjerama pratiti mogućnost brzog širenja virusa zbog mutacija, da se ne bi dogodio treći val epidemije, poručila je Markotić.

Istaknula je da još uvijek nije donesena odluka o zatvaranju Arene u Zagrebu kao tercijalnog centra za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od koronavirusa, iako se o tome razmišlja.

- Sad smo još oprezni, u principu ako pacijentima treba dan, dva liječenja, ne šaljemo ih u Arenu jer imamo kapaciteta u bolnici. Popunjenost bolničkih kapaciteta prati se na dnevnoj bazi, no ne treba donijeti nagle odluke koje mogu ugroziti dinamiku primanja i otpuštanja bolesnika, poručila je Markotić.