Fauci: Sto milijuna doza u SAD-u u prvih Bidenovih 100 dana "izvedivo"

Cilj novog američkog predsjednika Joea Bidena o 100 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa tijekom prvih 100 dana njegova mandata je "izvedivo", ocijenio je u nedjelju Anthony Fauci, koji će biti Bidenov glavni savjetnik za covid-19. 

- Potpuno je jasno da je to izvedivo, rekao je na kanalu NBC Anthony Fauci, koji od početka pandemije utjelovljuje borbu proti virusa u Sjedinjenim Državama.

Prije Bidena glavni savjetnik za covid-19 bio je i odlazećem predsjedniku Donaldu Trumpu

Iako su dva cjepiva testirana i odobrena u rekordnom roku, ritam cijepljenja je na udaru kritika u Sjedinjenim Državama. 

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti,  31,1 milijun doza je već isporučeno, ali je iskorišteno manje od 40 posto.

Osim toga, neke države, među kojima New York, upozorile su da bi sljedećeg tjedna mogle ostati bez cjepiva zbog nedostatnih isporuka koje je koordinirala savezna vlada, nakon što je osjetno ubrzala kampanju cijepljenja.

Istovremeno, zemlja prolazi kroz do sada najgoru fazu pandemije, Sjedinjenje Države su u utorak imale rekordan broj umrlih od 4470 u 24 sata. U posljednjih pet dana umrlo je gotovo 20.000 ljudi. 

Budući šef Bidenova ureda, Ron Klain, priznao je u nedjelju da očekuje da će prag od  500.000 umrlih od covida-19 biti prijeđen u veljači.

Trenutno SAD ima više od 395.000 umrlih.

Klain je na CNN-u upozorio da će se "pandemija pogoršati prije nego se stanje popravi".

Joe Biden, 46. američki predsjednik, za povećanje broja mjesta cijepljenja predviđa mobilizirati Nacionalnu gardu kao i Agenciju za upravljanje hitnim situacijama.