Francuska nesklona uvođenju europskih covid putovnica

Francuska je nesklona uvođenju covid putovnica unutar EU-a i smatra da to pitanje ne bi trebalo biti na dnevnome redu Europskog vijeća sljedeći tjedan, rekao je u nedjelju francuski državni tajnik za europske poslove Clement Beaune za radio France Info.

"Vrlo smo neskloni tome prijedlogu. Govorimo li o komadu papira, dokumentu koji bi vam omogućio putovanja po Europi, mislim da je prerano za to. Takva se rasprava ne bi trebala voditi s obzirom na to da kampanja cijepljenja protiv koronavirusa tek počinje posvuda u Europi i bilo bi bizarno/skandalozno kad bi za neke vrijedila drukčija pravila u odnosu na druge. Naša koncepcija zaštite i pristupa cjepivima nije takva", rekao je za France Info.

Šef grčke vlade u utorak je pozvao Europsku uniju da usvoji "standardiziranu" potvrdu o cijepljenju koja bi omogućila poticaj turističkoj industriji, opustošenoj zbog posljedica pandemije koronavirusa.

Zamisao je to kojoj je Europska komisija sklona, kazala je njezina predsjednica Ursula von den Leyen spominjući "medicinski imperativ".

Nasuprot tomu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) toj se zamisli na globalnoj razini "u ovome trenutku" protivi.

- Ideja je to o kojoj, po mišljenju službenog Pariza, sada ne bismo trebali otvarati raspravu. Kad se generalizira pristup cjepivu, tada će to biti posve drukčija tema, rekao je Beaune.

Pritom je spomenuo situaciju u kojoj su se našli pogranični radnici, a među njima je i oko 350.000 Francuza.

- Planiramo pojačati mjere nadzora unutar europskog prostora. Istodobno provjeravamo i vrste testova koje možemo tražiti. Razmatramo popis antigenskih testova koji bi bili priznati u cijeloj Europi jer danas to još nije slučaj, rekao je Beaune, uvjeravajući da neće doći do zatvaranja granica schengenskog područja.