Italija dopušta otvaranje muzeja u područjima niskog rizika

Muzeji i kulturne lokacije u nekim dijelovima Italije od ponedjeljka će moći ponovno biti otvoreni za posjetitelje, uključujući očuvane drevne Pompeje.

Sve o koronavirusu 

Ponovno otvaranje dopušteno je samo u "žutim zonama", najmanje rizičnom području u pogledu koronavirusa od tri zone koje je uvela vlada.

Premijer Giuseppe Conte potpisao je uredbu kojom se ublažavaju mjere na snazi kad je riječ o muzejima. Oni u "žutim zonama" sada mogu raditi od ponedjeljka do petka.

To znači da arheološki park Pompeji, koji se nalazi u južnoj regiji Kampaniji, može ponovno primati posjetitelje od ponedjeljka nakon što je bio zatvoren mjesecima. Pompeji, drevni grad podno Vezuva nedaleko od Napulja, uništen je u vulkanskoj erupciji 79. godine. Ponovno je otkriven tek u 18. stoljeću.

Italija je zabilježila 81.800 mrtvih od izbijanja pandemije u zemlji prije gotovo godinu dana i to je drugi najveći broj umrlih od posljedica covida-19 u Europi.
Izvanredno stanje zbog koronavirusa na snazi je do 30. travnja. To daje vladi iznimne ovlasti da zaobiđe uobičajenu birokraciju prilikom provedbe javnozdravsvenih mjera.

Od nedjelje su u Lombardiji, na Siciliji i u regiji Bolzano mjere ograničenja postrožene.