Slovenija: 569 novozaraženih, indikatori epidemije u blagom padu

U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđeno 569 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 19 osoba, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Sve o koronavirusu 

Prema podacima ministarstva zdravstva, u zemlji je trenutno 23.937 aktivnih slučajeva zaraze, dok prosječni broj dnevnih zaraza u zadnjih sedam dana iznosi 1398.

U bolnicama se trenutno od Covida-19 liječi  1224 pacijenata, od čega je 193 teža slučaja bolesnika na intenzivnim odjelima.

Svi su spomenuti indikatori epidemije zadnjih dana u blagom padu, pa će slovenska vlada sredinom idućeg tjedna raspravljati o mogućem popuštanju nekih važećih mjera, možda o otvaranju nižih razreda u osnovnim školama u nekim regijama koje postižu bolje epidemiološke rezultate, javljaju u nedjelju slovenski mediji, prema izvorima među vladinim epidemiolozima.

Do sada je u Sloveniji od posljedica Covida-19 umrlo 3140 ljudi, a protiv Covida-19 cijepljeno je u skoro tri tjedna više od 40 tisuća ljudi, odnosno oko dva posto ukupne populacije.

Prema podacima koje je objavilo državno Fiskalno vijeće, dodatni troškovi koje  je zbog  pandemije Covida-19 imala država subvencionirajući poduzeća i socijalne potrebe građana u toj krizi u prošloj godini iznosili su, zajedno s jamstvima i odgodom kreditnih plaćanja, ukupno 2,9 milijardi eura, što je manje od ukupno oko 6 milijardi koliko je država za te namjene potencijalno odobrila.