Slovenija: 1523 novozaraženih, 28 preminulih

U Sloveniji su u posljednja 24 sata zabilježene 1523 novozaražene osobe koronavirusom i  28 ih je preminulo, što je povećanje u odnosu na dan prije, kad je oporba u parlamentu uložila zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi premijera Janeza Janše zbog loše epidemiološke slike.

Sve o koronavirusu 

Prethodni dan bilo je 1478 novih slučajeva zaraze 23 preminulih, a premijer Janša koji predviđa da će stroge mjere zatvaranja možda trajati do kasnog proljeća ili će se dodatno zaoštravati, osudio je oporbu da destabilizira državu rušenjem njegove vlade, te time riskira održavanje prijevremenih izbora "na vrhuncu epidemije".

"To je patetičan izraz ideološke mržnje prema onima koji misle drukčije i bio bi komičan da ne dolazi usred teškog epidemijskog vala", komentirao je Janša na svom Twitter profilu.

"Opozicija postupa po načelu što više virusa, to bolje za nas", osudio je Janša politički potez opozicije o kojemu će se parlament izjašnjavati sredinom idućeg tjedna.

U prijedlogu parlamentu za smjenu Janšine vlade, oporbene stranke iz neformalne Koalicije ustavnog luka (KUL) navele su da je Janša naštetio ugledu Slovenije u svijetu i prokockao povjerenje slovenskih građana svojim autoritarizmom i napadom na institucije države i medije, ali i da vlada pod njegovim vodstvom "nije znala učinkovito suočiti se s epidemijom, te je Sloveniju dovela u vrh tragične svjetske ljestvice umrlih od bolesti COVID-19" na milijun stanovnika.