Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva

Guverneri nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.

Sve o koronavirusu 

Ta, kako kažu mediji, zbrka oko zalihe cjepiva koja je bila obećana guvernerima, ali se nije ostvarila, nastala je kada su se pojavili problemi i nedostaci na prvim linijama najambicioznije i najsloženije kampanje imunizacije u povijesti SAD-a, zbog čega je došlo i do okazivanja cijepljenja u nekim gradskim zdravstvenim sustavima.

Samo 10,6 milijuna Amerikanaca primilo je cjepivo otkako su savezni regulatori prošlog mjeseca dali hitna odobrenja za dva cjepiva, od Pfizer Inc i BioNTecha te od Moderne Inc, izvijestili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To je daleko manje od 20 milijuna cijepljenja, koja je Trumpova administracija obećala primijeniti do kraja 2020., dok je pandemija COVID-19 bjesnila praktički nekontrolirano sa sve većim rekordnim brojem infekcija, hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Sva cjepiva Pfizer i Moderna zahtijevaju početnu dozu i dodatnu injekciju u razmaku od oko tri tjedna.

Tajnik za zdravstvo i socijalne usluge Alex Azar rekao je u utorak da će uprava izdati milijune doza koje je držala u rezervi za pojačane injekcije kako bi pomogla potaknuti tromo uvođenje prvih doza onima kojima je cjepivo najpotrebnije.

Azar je tada rekao da je uprava dovoljno sigurna u opskrbni lanac da oslobodi svoje zalihe i pozvao države da koriste dodatnu opskrbu za otvaranje cijepljenja svima u dobi od 65 i više godina. Mnoge su države to učinile, no u petak su brojni guverneri izjavili da su zaprepašteni kad su saznali da ne postoje zalihe.

To su ocijenili i "obmanom na nacionalnoj razini" i da su "izuzetno razočarani što je Azar lagao svoju državu", dok je Azar u intervjuu za NBC u petak sugerirao da su doze već dodijeljene državama te da "dakle, više ne sjedimo u rezervi. Dali smo to državama na raspolaganje".

Mediji su u petak objavili i da je Azar dao ostavku. Azar je u pismu ostavke od 12. siječnja predsjedniku SAD-a u odlasku Donaldu Trumpu napisao "da bi napad na Capeitol mogao ocrniti naslijeđe administracije".

U tom je pismu Azar naveo i uspjehe administracije, uključujući brzi razvoj cjepiva i terapije protiv koronavirusa, za koje je rekao da su spasili "stotine tisuća ili čak milijune američkih života".

Osim zbog prošlotjedne opsada zgrade Capitol-a, Azar je izrazio zabrinutost i zbog, kako smatra, neutemeljene Trumpove tvrdnje o širokoj prevari birača.

"Napadi na Capitol bili su napad na našu demokraciju i na tradiciju mirnih prijenosa vlasti", napisao je Azar u službenoj ostavci.

Na dužnosti tajnika ostat će do inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena 20. siječnja.