EK: Pfizer jamči Europi da će na vrijeme isporučiti predviđeno cjepivo

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u petak u Lisabonu da je američka farmaceutska tvrtka Pfizer, koja je najavila da će EU-u privremeno smanjiti isporuku cjepiva protiv covida-19, zajamčila da će na vrijeme dostaviti predviđene doze za prvo tromjesječje.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Božinović: Nema opuštanja, mjere do 31. siječnja


- Razgovarala sam s predsjednikom uprave Pfizera koji mi je potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom tromjesječju dobiti predviđenu količinu doza, rekla je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim premijerom Antonio Costom. Dužnosnici EK-a borave u Lisabonu u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva Vijećem EU-a.

- U Pfizeru su svjesni da imamo tešku situaciju s obzirom da oni koji su primili prvu dozu cjepiva moraju na vrijeme dobiti i drugu. Dakle, postoji i medicinski razlog da se ispoštuju rokovi koje smo dogovorili. Predsjednik uprave Phizera osobno mi je potvrdio da će učiniiti sve da kašnjenje u isporuci bude što kraće, istaknula je von der Leyen.

Ministri zdravstva šest zemalja članica poslali su u petak pismo EK-u u kojem traže da se izvrši pritisak na Pfizer kako bi ispoštovao rokove isporuke. Pismo su potpisali ministri Švedske, Danske, Finske, Litve, Latvije i Estonije.

Von der Leyen je pozdravila inicijativu grčkog premijera Kyriakos Mitsotakisa, koji je predložio uspostavu potvrde o cijepljenju na razini Europske unije kako bi se obnovila prekogranična putovanja unutar EU-a.

- Pozdravljam tu inicijativu. Te potvrde moraju biti uzajamno priznate i standardizirane, rekla je.

Postoji bojazan da bi uvođenjem takvih potvrda moglo doći do diskriminacije osoba koje nisu ni imale pristup cjepivu. Von der Leyen kaže da se to može riješiti kombinacijom tih potvrda i negativnim testom na covid 19.

- Treba naći poštenu i pravednu ravnotežu, primjerice kombinirati potvrdu i negativni test. Oni koji nisu imali pristup cjepivu, mogu priložiti negativni test na covid 19, rekla je.

Portugalski premijer je također istaknuo da je važno uspostaviti slobodu kretanja u EU-u, što je iznimno važno pogotovo za zemlje u kojima je turizam jedna od glavnih gospodarskih djelatnosti.

- Važno je da na ljeto možemo sigurno putovati, sigurno za putnike, ali i za domaćine koji ih ugošćuju. Te potvrde treba standardizirati i usvojiti što prije, rekao je Costa.

Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva


Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).

- Poruku smo primili jutros. Očekivali smo 43.875 doza Pfizerova cjepiva u 3. tjednu (idući tjedan). Sada se čini da ćemo dobiti 36.075 doza. Ovo privremeno smanjenje odrazit će se na sve europske zemlje, navodi FHI i dodaje da "još nije jasno koliko će potrajati dok Pfizer ponovno ne postigne proizvodnju do svojih maksimalnih kapaciteta, priopćio je FHI.

Do smanjenja je došlo zbog toga što Pfizer prilagođava proizvodnju kako bi ubuduće mogao proizvoditi 2 milijarde doza na godinu u odnosu na sadašnjih 1,3 milijarde. Iako će se to privremeno odraziti na isporuke krajem siječnja i početkom veljače, donijet će znatno povećanje doza za sve pacijente krajem veljače i u ožujku, objavio je američki farmakološki div.

Članice EU-a nezadovoljne sporom distribucijom cjepiva protiv covida-19

Cjepivo koje su razvili američki farmaceutski div Pfizer i njegov njemački partner BioNTech počelo se distribuirati u EU-u potkraj prosinca. Američka biotehnološka tvrtka Moderna počela je isporučivati svoje cjepivo ovaj tjedan nakon što ga je EU odobrio 6. siječnja.

Međutim, oko trećine od 27 država članica EU-a kazalo je da nisu dobili dovoljno doza cjepiva, na videokonferenciji ministara zdravstva u srijedu, po dužnosniku koji je bio nazočan.

Negodovale su i zbog neizvjesnih rokova isporuke budućih pošiljki cjepiva, rekao je dužnosnik, ne imenujući nijednu zemlju.

Belgija je kazala kako očekuje da će u siječnju dobiti samo oko polovice planiranih doza Pfizerova i BioNTechova cjepiva zbog logističkih problema, dok je Litva kazala da joj je ovaj tjedan kazano da će njezine pošiljke biti prepoplovljene do sredine veljače.

Proizvođač nam je rekao da su isporuke smanjene u cijeloj Europskoj uniji, rekao je glasnogovornik litavskog ministarstva zdravstva Vytautas Beniusis Reutersu u petak.

Manje količine od očekivanih isporučene su početkom siječnja Italiji, ali čini se da je to pitanje sada uglavnom riješeno, rekao je talijanski dužnosnik.

Isporuke se odvijaju po dogovorenom rasporedu, rekla je Pfizerova glasnogovornica, istaknuvši da ne postoji problem u proizvodnji, ali i da su rokovi ambiciozni i podložni promjenama.

Drugi europski izvor kazao je Reutersu da je na drugom internom sastanku s diplomatima u srijedu, dužnosnik Europske komisije rekao da će isporuke biti ograničene barem do ožujka, a proizvodnja će se ozbiljno ubrzati tek do rujna.

Predstavnica EK za pregovore s proizvođačima cjepiva Sandra Gallina kazala je europskim zastupnicima na javnom sastanku u utorak da je čula za samo tri relativno manje važne pritužbe u vezi isporuka cjepiva od nacionalnih vlada.

Glasnogovornik EK odbio je komentirati zabrinutosti u vezi ograničenih pošiljki cjepiva i neizvjesnih rokova isporuke.

Norveška kao nečlanica Europske unije ima pristup cjepivu zahvaljujući Švedskoj, članici Unije koja kupuje više nego što je potrebno i prodaje te doze Norveškoj. Institut tvrdi da neće biti kašnjenja u cijepljenju stanovništva jer je stvorio zalihe cjepiva.

Proporcionalno?

Pfizer i BioNTech imaju dva ugovora s EU-om za isporuku do 600 milijuna doza cjepiva ove godine. Dogovorili su da će isporučiti 75 milijuna doza u drugom kvartalu, a više kasnije tijekom godine. Nije poznato koliko se doza može distribuirati u prva tri mjeseca.

Moderna se obvezala da će isporučiti 10 milijuna doza do kraja ožujka, a u drugom i trećem kvartalu godine još po 35 milijuna doza. Još 80 milijuna doza bit će isporučeno ove godine, no nije poznato kada.

Proizvođači cjepiva nisu objavili detaljne kalendare isporuka za svaku državu članicu EU-a, koje bi trebale dobiti dio cjepiva u skladu sa svojim udjelom u stanovništvu EU-a. Pfizer je kazao da je to povjerljiva informacija.

U ovoj fazi možemo samo potvrditi da će doze cjepiva biti distribuirane na proporcionalnoj osnovi među državama članicama, rekao je Modernin glasnogovornik. No čini se da se cjepivo ne distribuira ravnomjerno.

Njemačko ministarstvo zdravstva objavilo je na svojoj internetskoj stranici da će Njemačka, koja ima 83 milijuna stanovnika, dobiti gotovo 4 milijuna doza Pfizerova cjepiva do kraja siječnja.

Rumunjska, koja ima četiri puta manje stanovnika, kazala je da očekuje samo 600.000 doza u istom razdoblju. Bugarska, koja ima manje od desetine stanovnika od Njemačke, očekuje samo oko 60.000 Pfizerovih doza u siječnju, što je proporcionalno puno manje od Njemačke.

EU je osigurao gotovo 2,3 milijarda doza cjepiva protiv covida-19 i kandidata za cjepiva od šest tvrtki, ali većina još nisu odobrena. Odluke o cjepivima koje su razvili AstraZeneca i Johnson & Johnson očekuju se potkraj siječnja odnosno u veljači.