BiH: Prvi put nakon više mjeseci manje od 300 zaraženih, liječnici pozivaju na oprez

Broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini prvi put nakon nekoliko mjeseci bio je danas manji od 300, čime se nastavio trend smanjenja širenja epidemije, ali stručnjaci i dalje pozivaju na oprez.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

U posljednja 24 sata testiranjem je utvrđeno 295 novih slučajeva osoba koje su bile pozitivne na SARS-CoV-2. U istome razdoblju preminulo je 18 osoba. U entitetu Federaciji BiH u posljednja 24 sata potvrđena su 224 nova slučaja zaraze, a umrlo je deset ljudi. U Republici Srpskoj novozaražena je 71 osoba, a osam je preminulo.

Među područjima s najviše zaraženih je Hercegovina, u kojoj je pozitivna bila 61 osoba, a nije bilo preminulih. Jedan od vodećih infektologa u Bosni i Hercegovini dr. Jurica Arapović, profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, rekao je kako treba biti oprezan s eventualnim ukidanjem restriktivnih mjera zbog dosadašnjih iskustava s neočekivano brzim širenjem koronavirusa.

- Moguće da je to zatišje pred buru jer s COVID-om nikada ne znate. Do sada je bilo nekoliko slučajeva pogoršanja epidemije, rekao je dr. Arapović.

U BiH su razmjerno stroge mjere na snazi, no pridržava ih se jako malen broj ljudi. Najveći broj zaraženih u BiH bio je početkom studenog kada ih je dnevno bilo 2.000. Trend smanjenja broja zaraženih počeo je sredinom prosinca.