Božinović: Nećemo mijenjati aktualne epidemiološke mjere do 31. siječnja

Unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, aktualne mjere protiv širenja koronavirusa neće se mijenjati do 31. siječnja, objavio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Iako je  incidencija novih slučajeva Covida-19 u protekla dva tjedna na 100.000 stanovnika smanjena ispod 300, neće se mijenjati propisane mjere do kraja siječnja, istaknuli su članovi Nacionalnog stožera CZ na konferenciji za novinare.- Stožer je tek ovaj tjedan produžio mjere, a nekoliko dana prije 31. siječnja, prateći sve bitne parametre, odlučit će kako će one izgledati nakon 1. veljače, rekao je načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović.

- Prerano je da sada nešto najavljujemo, istaknuo je i dodao kako je smanjenje novozaraženih posljedica smanjivanja kontakata i druženja.

Božinović je naglasio kako Stožer nikada nije zauzeo stav da će na određenom broju novozaraženih mijenjati mjere.

- Virus se sporije širi u proljeće i ljeto,  ali mi smo još u siječnju. Nakon 1. veljače je isto zima i hladno vrijeme, i o tome moramo voditi računa da ne bismo preopteretili zdravstveni sustav, pojasnio je.

Vezano uz prelaske državne granice, Božinović je rekao da će Nacionalni stožer danas dopuniti svoju odluku pojašnjenjem da hrvatski državljani u slučaju neodgodivih razloga mogu boraviti u susjednim trećim zemljama do 12 sati. Istaknuo je  i da se odluka o putnicima koji dolaze s područja na posebnoj listi HZJZ-a odnosi na sve, i na njihove državljane i na druge koji dolaze iz tih zemalja.

Capak: Komuniciramo s Ministarstvom sporta

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak također je komentirao popuštanje mjera te hoće li se pokrenuti pojedinačni sportovi. Istaknuo je da se situacija analizira, ali da se ne može najaviti nikakvo popuštanje.

- Pojedini savezi su poslali upite i dopise, odgovaramo im i komuniciramo s Ministarstvom sporta, te pratimo situaciju, rekao je.

Davor Božinović je kazao kako će nekoliko dana prije isteka Odluke o mjerama imati sastanke i procijeniti situaciju.