Manji broj novozaraženih, dio BiH cijepit će se američkim, a RS ruskim cjepivom

U BiH je u srijedu nastavljen trend razmjerno maloga broja novozaraženih osoba koronavirusom dok bi cijepljenje trebalo početi krajem siječnja ili početkom veljače, različitim cjepivima u dva entiteta američkim cjepivom Pfizer/BioNTech i ruskim Sputnjikom V.

Kako su izvijestile entitetske zdravstvene ustanove, u zadnja 24 sata je u zemlji testiranjem otkriveno 468 osoba koje su oboljele od covida-19. Od tog broja 282 osobe su iz Federacije BiH, 177 ih je u Republici Srpskoj, a devet je u Brčko distriktu.

Preminule su 24 osobe od čega je 19 iz Federacije BiH te pet iz Republike Srpske.

Broj novozaraženih koronavirusom u BiH nekoliko dana je iznimno nizak u odnosu na kraj listopada i studeni prošle godine kada se dnevno bilježilo nekoliko tisuća novih slučajeva.

Vlasti su u srijedu najavile kako bi potkraj siječnja ili početkom veljače u BiH trebalo stići Pfizerovo cjepivo kojega su posredstvom sustava Covax nabavili u Federaciji BiH, dok će se građani Republike Srpske cijepiti Sputnjikom V.

Cjepivo će biti dodijeljeno svim županijama u Federaciji BiH, a po planu koji je razradilo ministarstvo zdravstva prva će cjepiva biti skladištena i uporabljena u Mostaru.