Broj novozaraženih koronavirusom u BiH drastično pada, ni liječnici ne znaju zašto

Broj zaraženih i preminulih od posljedica zaraze koronavirusom drastično opada u Bosni i Hercegovini, a ni sami liječnici nisu sigurni čemu to pripisati, budući da se u toj zemlji građani slabo pridržavaju epidemioloških mjera.

Prema podacima entitetskih zdravstvenih institucija, u posljednja 24 sata preminulo je 15 osoba, a pozitivnih na virus SARS-CoV-2 je 442. Od toga broja 324 su novozaražena u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj oboljele su 104 osobe, a u Distriktu Brčko je još 14 novih slučajeva. Ukupno je testirano 4307 osoba.

➡️ I nakon pola godine simptome osjećalo 76 posto hospitaliziranih zbog COVID-a u Wuhanu
➡️ AstraZeneca zatražila odobrenje svog cjepiva u EU-u
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru dr. Ante Kvesić rekao je da su brojevi zaraženih koronavirusom, kao i preminulih, posljednjih dana bitno bolji u odnosu na prethodne mjesece.

- Ono što se događa je donekle i suprotno očekivanjima stručnjaka. Prošli smo kroz vrijeme blagdana, ljudi su se više okupljali nego kroz ostatak godine i bila su očekivanja kako ćemo imati rast broja zaraženih. Umjesto toga, mi imamo pad brojki koje se odnose na koronavirus i mogu reći kako to nismo očekivali -  rekao je Kvesić za portal Pogled iz Mostara.

Prema njegovim riječima, smanjuje se i broj hospitaliziranih osoba zaraženih koronavirusim, unatoč činjenici da rade kafići, restorani, a čak se organiziraju i svadbe. Pritom je poručio kako ne treba razmišljati o popuštanju mjera koje su na snazi.

- Ne smijemo zaboraviti da nam svaki dan i dalje dolaze zaražene osobe u teškom stanju, imamo ljude na respiratorima i borimo se za njihove živote. Moramo ostati ozbiljni, oprezni i učiniti da i ove brojke koje imamo ovih dana budu što manje - dodao je Kvesić.