Portugalski predsjednik pozitivan na Covid-19, nema simptome

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa testiran je pozitivno na koronavirus, ali do sada nije pokazao simptome, priopćio je njegov ured.

Sedamdesetdvogodišnji De Sousa nastoji osvojiti drugi predsjednički mandat na izborima 24. siječnja.

- Rebelo de Sousa otkazao je sve javne angažmane i izolirao se u predsjedničkoj palači u Lisabonu - navodi se u priopćenju njegova ureda.

Prošle srijede proveo je nekoliko sati u "administrativnoj izolaciji" nakon što je član njegove pratnje bio pozitivan, no predsjednik je tada bio negativan i nije bio smješten u karantenu jer se njegov kontakt s dotičnom osobom smatrao "niskim rizikom".

Portugal se suočava s novim mjerama zatvaranja nakon rekordna 122 smrtna slučaja u protekla 24 sata i gotovo 4000 ljudi u bolnici u ponedjeljak.

Kampanja za predsjedničke izbore 24. siječnja, koja je službeno počela u nedjelju, već je smanjena na minimum i bit će obustavljena najavom novog zatvaranja radi suzbijanja zaraze. Ankete predviđaju reizbor konzervativnog Rebela de Souse u prvom krugu glasanja bez kandidata kojeg službeno podupiru vladajući socijalisti.