Prvi slučaj zaraze velikih majmuna koronavirusom

Više gorila u Safari parku zoološkog vrta San Diego u Kaliforniji zarazilo se koronavirusom, što je prvi poznati slučaj prijenosa tog virusa na velike majmune, objavio je zoološki vrt.

Pretpostavlja se da je osam gorila zaraženo virusom preko asimptomatskog člana osoblja, unatoč poštovanju strogih protokola biološke sigurnosti u skladu sa smjernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zoološki je vrt testirao uzorke fekalija gorila nakon što su dvije životinje počele kašljati u srijedu, navodi se u priopćenju. Preliminarni rezultati pokazali su prisutnost virusa samo u nekih gorila, no s budući da te životinje žive zajedno, službenici zoološkog vrta pretpostavljaju da je zaražena cijela skupina od pet ženki i tri mužjaka.

Tri gorile trenutno pokazuju znakove bolesti, uključujući kašalj, a čitava je skupina pod nadzorom.

- Osim zagušenja i kašljanja, gorile se dobro snalaze. Skupina ostaje zajedno, ali je u karanteni - rekla je Lisa Peterson, izvršna direktorica Safari parka.

Koronavirus je pronađen i u brojnih drugih vrsta divljih životinja u zatočeništvu, uključujući nekoliko lavova i tigrova u zoološkom vrtu Bronx u New Yorku i četiri lava u zoološkom vrtu u Barceloni u Španjolskoj.

- No, gorile u San Diegu prvi su poznati slučaj infekcije potvrđene kod majmuna - rekao je glasnogovornik zoološkog vrta Andrew James.

Gorile su članovi obitelji velikih majmuna koja također uključuje čimpanze, orangutane i bonoboe.

Virus se također pojavio kod brojnih kućnih pasa i mačaka. Prošlog mjeseca američko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je prvi poznati slučaj koronavirusa kod životinje u divljini, a zaraza je otkrivena kod nerčeva.