Koronavirus - najnovije informacije

U Hrvatsku je danas stiglo i drugo cjepivo koje je odobrila Europska unija, američke biotehnološke tvrtke Moderna.

➡️ U Hrvatsku stiglo 3.600 doza Modernina cjepiva

I dalje se nastavlja pozitivan trend smanjenja broja novih slučajeva zaraze, a posljednjih mjesec dana Hrvatska ima i najveći pad broja novozaraženih u Europskoj uniji. Danas imamo 759 novooboljelih,  tristotinjak manje u odnosu na usporedivi prošli utorak.

Iako manji nego prije, broj preminulih i dalje nam je visok, s Covidom je umrlo još 43 ljudi. U bolnicama je2048 oboljelih, na respiratoru 185 najtežih slučajeva. I oba ta broja nam opadaju.Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 220982 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4446 preminulo, ukupno se oporavilo 211 633 osoba od toga 789 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 18 381 osoba. Do danas su ukupno testirane 1 087 992 osobe, od toga 7 074 u posljednja 24 sata.

➡️ Beroš: Realno moguće do kraja ožujka procijepiti milijun građana 
➡️ Markotić: Područja pogođena potresom jedan od prioriteta za cijepljenje 
➡️
Đikić: Naši brojevi danas najvjerojatnije ne pokazuju realnost

Danas u Hrvatsku stiže Modernino cjepivo Cijela pošiljka bit će upućena na prostor Sisačko-moslavačke županije. Od toga bi 1000 doza trebalo biti podijeljeno pripadnicima žurnih službi, a 2000 stanovništvu.

- Dolazi 3600 doza, sve ide za Sisačko-moslavačku županiju, samo će se neke žurne službe koje rade u toj županiji cijepiti u Zagrebu - izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

➡ Varaždinska Opća bolnica poslala je ministarstvu zdravstva zahtjev da postane Covid bolnica - druga takva u Hrvatskoj. Ravnatelj Nenad Kudelić je istaknuo da se bolnica iskazala tijekom najgorih dana kada je županija po incidenciji bila najgora u Europi a hospitalizirano je bilo 274 bolesnika što bi rijetki sustavi izdržali.

Izvješća županijskih stožera:

●  U Varaždinskoj županiji evidentirano je 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno 389 novih slučajeva. Preminule su tri osobe pozitivne na Covid-19.

● Na području Virovitičko-podravske županije, od ukupno 50 testiranih u zadnja 24 sata, kod dvije osobe muškog, te jedne ženskog spola, detektiran je virus SARS-CoV-2, dok je još četvero pacijenata u obradi. Na bolničkom liječenju je ukupno 53 Covid-19 pozitivnih pacijenata.

● S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od Covid-19, 4 osobe su izliječene te je jedna osoba preminula. Od Covid-19 s područja županije ukupno je oboljelo 2732 osobe.

● U posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije od 668 testiranih osoba 61 je zaražena koronavirusom, a u bolnici su umrla dva muškarca. U samoizolaciji je 2368 osoba, na bolničkom liječenju je 131 pozitivna osoba, a sedam ih je na respiratoru.

● U Brodsko-posavskoj županiji umrle su dvije osobe u dobi od 72 i 78 godina koje su bile pozitivne na koronavirus, a 17 je novooboljelih. U toj je županiji trenutačno 211 osoba pozitivno na koronavirus. Među oboljelima 65 je na bolničkom liječenju, od kojih šest na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije je 656 osoba.

● U Požeško-slavonskoj županiji je 16 novih slučajeva zaraze, trenutačno na koronavirus je pozitivno 227 osoba, od kojih su 64 na bolničkom liječenju. Pod mjerom samoizolacije je 365 osoba.

● Novu 31 koronavirusom zaraženu osobu i dvije umrle broji Krapinsko- zagorska županija u zadnja 24 sata. Oporavilo se devet osoba, trenutno je 167 aktivnih slučajeva zaraze u županiji, a u samoizolaciji je 887 osoba.

● U posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji potvrđeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlih nema. Oporavilo se 65 osoba, a broj aktivnih slučajeva u županiji na današnji dan je 368.

● Pet je osoba umrlo, a 77 novih je zaraženo koronavirusom u Karlovačkoj županiji. U sve tri bolnice u Karlovačkoj županiji bolnički se liječi 94 Covid-19 pozitivnih pacijenata, na respiratoru su tri pacijenta.

● Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu je 109, a broj potencijalno ozdravljenih 40.999. U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 11 korisnika i osam djelatnika.

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri su osobe umrle. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 49 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je njih sedam na respiratoru. Na opservaciji je 25 pacijenata.

● Tri koronavirusom zaražene osobe su umrle, a novih je 18 zaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji u zadnja 24 sata. Trenutno su 52 osobe hospitalizirane, dok je u samoizolaciji 537 osoba.

● U Dubrovačko-netretvanskoj županiji zabilježena su 24 nova slučaja zaraze koronavirusom. Oporavilo se 30 osoba, hospitalizirane su 32 osobe, pet pacijenata je na respiratoru.

● U Zagrebačkoj županiji evidentirano je 12 novooboljelih osoba od Covida-19 u posljednja 24 sata. Ozdravilo je 279 osoba, a trenutno aktivno 1155 slučaja.

● U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 43 osobe su oboljele od Covid-19 infekcije, a preminula je muška osoba starije životne dobi. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 31 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 15 osoba.

● Od posljedica zaraze koronavirusom u protekla 24 sata umrle su dvije osobe s područja Osječko-baranjske županije, a 65 je novozaraženih. Na bolničkom liječenju nalazi se 127 zaraženih osoba od kojih su 23 na respiratoru.

● U Zadarskoj županiji 15 je novozaraženih osoba koronavirusom, od posljedica zaraze umro je 98-godišnjak. Na bolničkom liječenju je 54 bolesnika, od kojih je sedmero na respiratoru.

● U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom, testiran je 761 uzorak, a jedna osoba je umrla. U riječkoj bolnici liječe se 93 zaražene osobe, a pet pacijenata je na respiratoru.

● U Istarskoj županiji je potvrđeno 40 nova slučaja bolesti Covid-19. Izliječene su 22 osobe, a u samoizolaciji se nalazi 1139 osoba.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je 48 novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19.

● Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđena su 23 nova slučaja bolesti Covid-19. Aktivno je 172 slučaja, na bolničkom liječenju se nalazi 31 osoba.

➡ Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis predložio je u utorak uspostavu potvrde o cijepljenju na razini Europske unije kako bi se obnovila prekogranična putovanja pogođena u pandemiji koronavirusa. Opširnije

➡ Upitno je održavanje parlamentarnih izbora u veljači u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske, nakon što je u zemlji izbio novi val koronavirusa zbog popuštanja mjera tijekom božićnih blagdana. Opširnije

➡ Broj zaraženih i preminulih od posljedica koronavirusa drastično opada u Bosni i Hercegovini, a ni sami liječnici nisu sigurni čemu to pripisati budući se u toj zemlji građani slabo pridržavaju epidemioloških mjera. Opširnije

➡ Njemačka kancelarka Angela Merkel se zalaže za dodatnih osam do deset tjedana strogog zatvaranja kako bi se spriječilo brzo širenje mutirajućeg koronavirusa, javlja dnevnik Bild. Opširnije

➡ Dvije zastupnice američkog Kongresa pozitivne su na koronavirus, a jedna od njih prozvala je republikance jer nisu nosili maske i izrugivali su se onima koji su ih nosili tijekom nereda na Kapitolu. Opširnije

➡ Europska komisija ovaj tjedan planira zaključiti preliminarne pregovore s francuskom tvrtkom Valnevom o nabavi njihovog potencijalnog cjepiva, rekla je glavna europska pregovaračica Sandra Gallina zastupnicima Europskog parlamenta (EP). Opširnije

➡ Kineske vlasti uvele su nova ograničenja protiv Covida-19 u područjima oko Pekinga te uvele zatvaranje za 4,9 milijuna stanovnika dok novi slučajevi zaraze povećavaju strah od drugog vala u zemlji koja je uglavnom suzbila bolest. Opširnije

➡ Britansko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca podnijela je Europskoj uniji zahtjev za odobrenje svog cjepiva, objavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Opširnije

➡ U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1860 novih zaraza koronavirusa, a od posljedica Covida-19 umrlo je 24 ljudi, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva, dok će premijer Janez Janša popodne iznijeti plan cijepljenja za prvih šest mjeseci ove godine. Opširnije
 
Rezultati kineske studije provedene u Wuhanu na više od 1700 pacijenata oboljelih od Covida-19 pokazali su da je čak 76 posto pacijenata patilo od najmanje jednog simptoma bolesti i šest mjeseci nakon infekcije. Opširnije

➡ Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa testiran je pozitivno na koronavirus, ali do sada nije pokazao simptome, priopćio je njegov ured. Opširnije

➡ Osim covida, broj oboljenja od zaraznih bolesti u Njemačkoj je pao za trećinu u odnosu na prijašnje godine. Između ožujka i kolovoza 2020. godine bilo je 140.000 manje zaraza drugim infektivnim bolestima, što je pad za 35 posto u odnosu na ista razdoblja u prethodnim godinama - objavio je Institut Roberta Kocha. Opširnije

➡ Više gorila u Safari parku zoološkog vrta San Diego u Kaliforniji zarazilo se koronavirusom, što je prvi poznati slučaj prijenosa tog virusa na velike majmune. Pretpostavlja se da je osam gorila zarazio virusom asimptomatski član osoblja, unatoč poštovanju strogih protokola biološke sigurnosti. Opširnije