Oporba za sigurne škole i koridore, Bandić odgovorio

Čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević izjavio je kako zagrebačka Gradska uprava treba posvetiti veću pozornost sigurnosti škola i vrtića s obzirom na to da nastava počinje za tjedan dana. Na prozivanja oporbe reagirao je gradonačelnik Milan Bandić.

- Ispod jako puno zgrada i dalje imamo trake da nije sigurno za pješake zbog opasnih dimnjaka, dijelova fasada, crjepova i cigli koje su oštećeni. To se mora hitno početi raščišćavati jer je sigurnost građana u pitanju. Posebice Gradska uprava treba posvetiti veći fokus sigurnosti škola i vrtića. Više od 170 objekata je oštećeno još u ožujku, prema podacima Gradske uprave navodno samo 13 treba još obnoviti i obnova je u tijeku, rekao je novinarima Tomašević ispred Osnovne škole Ivana Gundulića.

Dodao je kako u Zagrebu, od posljednjeg potresa koji je pogodio petrinjsko područje, imamo povećanje šteta u odnosu na ožujak, i to u centru grada, u podsljemenskim naseljima te na jugu u Brezovici kao i da se pod hitno mora osigurati sigurnost škola i vrtića kroz tri perspektive.

- Da se na transparentan način utvrdi statička ispravnost zgrada i da se to na transparentan način prikaže svim roditeljima. Da se osigura siguran pristup za djecu i sve ostale tim zgradama škola i vrtića. Da se osigura veća sigurnost djece u školama i vrtićima za slučaj novih potresa, posebice iz perspektive revizije postojećih evakuacijskih planova i protokola, nabrajao je Tomašević.

Vijećnica gradske četvrti Trnje Iva Ivšić izvijestila je kako je ovih dana pokrenut niz inicijativa građana i roditelja koji traže sigurniji pristup do škola i vrtića. Ivšić je također najavila da će njihovi vijećnici u mjesnim odborima i gradskim četvrtima tražiti izvanredne tematske sjednice Vijeća gradskih četvrti na kojima će pod hitno problematizirati pitanje sigurnosti djece u vrtićima i školama.

Siguran koridor do sigurnih objekata

Vijećnica gradske četvrti Trešnjevka sjever Marta Kiš pozvala je Grad Zagreb da preuzme odgovornost za sigurnost djece na način da svi odgojno obrazovni objekti ponovno budu pregledati od ovlaštenih statičara te da se ti elaborati i zapisnici javno objave.

- Tražimo da se napravi siguran koridor do tih sigurnih objekata kako bi djeca bila zaštićena od potencijalnih opasnosti sa zgrada koje su im na putu do škole. Voljeli bismo da oni ravnatelji koji nisu uključeni, da se uključe i komuniciraju s roditeljima stanje objekata i planove buduće sanacije. Trebaju postojati jasni evakuacijski protokoli svih vrtića i škola, kao i redovito obavljanje vježbi s djecom, naglasila je Kiš.

Na tvrdnje novinara da je gradski pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić ustvrdio kako u Zagrebu na odgojno-obrazovnim objektima nema značajnije štete te da su sve štete sanirane i nema potrebe za sigurnosnim koridorima, Tomašević je uzvratio kako je nedavno priopćenje istog gradskog ureda pokazalo drugačije.

- Kaže da je i dalje 13 objekata trenutno u obnovi, nisu u funkciji, nisu uporabljivi, u tom istom priopćenju je rečeno da je u zadnjem potresu oštećena dodatno škola u Brezovici. Doista ne znam kako je moguće da je točno ovo što govori, kazao je Tomašević.

Komentirao je i tvrdnje gradonačelnika Milana Bandića, koji je kazao kako ti sigurnosni koridori neće biti potrebni jer će se sva šteta sanirati, naglasivši da nije siguran da će se to uspjeti sanirati u sljedećih tjedan dana, ali da se nada da će biti u krivu po tom pitanju.

Očekujem da HDZ i koalicijski partneri podrže saborsko povjerenstvo

Na pitanje imaju li podatak koliko je kuća stradalo u petrinjskom potresu, a koje su bile obnovljene nakon Domovinskog rata, Tomašević kaže da su na terenu vidjeli kako je riječ o velikom broju kuća, da to nisu izolirani slučajevi te kako su s nekim statičarima utvrdili točno koje su kuće obnovljene, a sada oštećene.

- Nije riječ o malom broju objekata, koliko točno, ne znam, zato nam treba saborsko istražno povjerenstvo. Očito je riječ o dovoljno velikom broju objekata da se može zaključiti da je riječ o sustavnom kriminalu, a u najmanju ruku sustavnom propustu, naglasio je Tomašević.

Ističe kako žele da povjerenstvo bude zajednička oporbena inicijativa te su stoga i pozvali cijelu oporbu.

- Zajedno s oporbom želimo utvrditi fokus, ciljeve, tekst samog povjerenstva i onda ga predložiti u Sabor. Očekujemo, budući da je i predsjednik Vlade rekao da želi da se to istraži, da isto tako i HDZ i vladajuća većina to podrže, u najmanju ruku koalicijski partner HDZ-a koji cijelo vrijeme kritiziraju način poslijeratne obnove, zaključio je Tomašević.

Bandić: 18. siječnja neće trebati nijedan tunel

Na prozivanja oporbe reagirao je gradonačelnik Milan Bandić. Rekao je da će se sva oštećenja sanirati te kako će djeca, ali i ostali građani moći sigurno hodati gradom. I odgovorno tvrdim da 18. siječnja neće trebati niti jedan tunel, poručuje Bandić. Dodaje kako je osobno preuzeo koordinaciju sanancije te da će u iduća dva tjedna sve završiti. 

Zagrebački HDZ: Poduzeti sve mjere sigurnog dolaska i odlaska u škole

Zagrebački HDZ zatražio je da se u povodu početka drugog polugodišta poduzmu sve mjere sigurnog dolaska i odlaska učenica i učenika, nastavnika, profesora, djelatnika i roditelja do školskih objekata koji se nalaze u širem središtu Zagreba.

- U situaciji posebnih okolnosti izazvanih potresom, koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. te novim potresima na području Sisačko-moslavačke županije od 29. prosinca, gradski odbor HDZ-a Zagreba (...) ukazuje da se u trenutku nastavka školske godine poduzmu sve mjere sigurnog dolaska i odlaska učenica i učenika, nastavnika, profesora, djelatnika i roditelja do školskih objekata koji se nalaze u širem središtu grada, istaknuli su u priopćenju.