Prof. Le Duc: Cjepiva su štit i protiv novih mutacija virusa

O izazovima pandemije za Dnevnik HTV-a govorio je profesor mikrobiologije i imunologije James Le Duc, ravnatelj Nacionalnog laboratorija Galveston u Teksasu.

➡️U Hrvatskoj 1098 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2
➡️Sve o koronavirusu
➡️Božinović: Nema utemeljenja za popuštanje mjera; mjere na snazi do 31. siječnja

Situacija u SAD-u prilično loša 

- U mnogim gradovima virus se nezaustavljivo širi. Naročito je loša situacija u državi Kaliforniji. Mnogi gradovi u našoj zemlji vide velik porast slučajeva. Očito da je naš zdravstveni sustav zaštite pod velikim teretom. Naše bolnice se ubrzano pune. Naše jedinice intenzivne njege su gotovo do kraja ispunjene. Naši zdravstveni tehničari, sestre i liječnici gotovo su pred slomom, istaknuo je James Le Duc .

Mjere zaštite od koronavirusa

Le Duc je rekao kako je uobičajena poruka nošenja maski.

- Izbjegavajte grupiranje i ostanite kod kuće ako ste bolesni.I perite ruke, naravno. Vrlo je važno da ostanete kod kuće ako ste bili u kontaktu s zaraženima. Naravno, ako ste vi zaraženi, ključno je da ostanete kod kuće i izbjegnete kontakt s onim koji bi se mogli zaraziti. To je vrlo teško jer gotovo polovica svih prijenosa virusa dolazi od asimptomatičnih osoba, rekao je.

- Na primjer, na našem sveučilištu većina ne dolazi u urede i laboratorije na posao, ako dolaze, moraju nositi maske, dodao je. 

Cijepljenje i nuspojave

Naglasio je kako je Svjetska zdravstvena zajednica razvila vrlo učinkovito cjepivo.

- To je postignuto u povijesno kratkom vremenu. To je nešto zbog čega treba odati priznanje znanstvenicima diljem svijeta. Proizvođači cjepiva pokazali su se spremnima proizvesti novu vrstu cjepiva, koja se prije nije proizvodila u ovom broju. Oni to čine na razini koja je ključna za ovu globalnu pandemiju. Izazov s kojim se sad susrećemo jest kako distribuirati cjepivo od proizvođača do mjesta distribucije i onda s tih mjesta do krajnjih ruku pacijenata. Potpuno shvaćam ustručavanje jednog djela pučanstva koje se lako ne prepušta novom cjepivu, rekao je.

Jasno je da će virus nastaviti mutirati

- Ne iznenađuje nas vidjeti te mutacije. Trebamo se brinuti štiti li cjepivo i od tih mutacija. Vrlo sam uzbuđen što mogu reći da je novi rad s našeg sveučilišta  dokazao da najčešće mutacije ne utječu na učinkovitost cjepiva. Danas smo objavili da će nas postojeća cjepiva štititi i od najnovijih mutacija virusa, naglasio je.

Što smo naučili od ovog virusa?

-
Prije 15 godina sam bio na jednom sastanku u Pekingu. Na tom sastanku govorili smo o mogućoj pandemiji  ptičje gripe. Sastanku su prisustvovali znanstvenici iz cijeloga svijeta i ozbiljno smo se pripremili na moguću pandemiju takve gripe. Plan koji smo tada pripremili je upravo koji je sada na snazi u borbi protiv Covida, rekao je.

James Le Duc je rekao za kraj razgovora kako je izazov je u tome što možete imati plan, ali treba ga implementirati, a za to treba odlučna politička volja.