EMA odobrila šestu dozu Pfizerovog cjepiva, uskoro odobrenje AstraZeneci?

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u petak da se iz bočica cjepiva protiv covida-19 koje proizvode Pfizer i BioNTech može izvući i šesta doza, što će omogućiti cijepljenje većeg broja ljudi jer nedostaje cjepiva.

➡️ Sve o koronavirusu

Države članice počele su cijepiti građane tim cjepivom prije dva tjedna, nakon što je dobilo odobrenje EMA-e.

EMA je isprva odobrila da se može koristiti pet doza po bočici cjepiva.

Odbor za lijekove za humanu uporabu (CHMP) Europske agencije za lijekove preporučio je da se ažuriraju informacije o proizvodu Comirnaty kako bi se pojasnilo da svaka bočica sadrži šest doza cjepiva, objavila je Europska agencija za lijekove, prenosi Reuters.

Cjepivo se u Europskoj uniji prodaje pod nazivom Comirnaty.

Konačno odobrenje mora dati Europska komisija, koja obično slijedi preporuke EMA-e.

To će omogućiti da EU dobije 20 posto više doza cjepiva po postojećem ugovoru s Pfizerom, rekao je europski zastupnik Peter Liese.

EMA napominje da nije dopušteno kombiniranje više bočica cjepiva da bi se dobila šesta doza.

Europska komisija je u petak predložila državama članicama kupnju dodatnih 200 milijuna doza BioNTechova i Pfizerova cjepiva s mogućnošću nabave dodatnih 100 milijuna doza, čime se udvostručuje broj doza naručenih od tih proizvođača.

Isporuka tih dodatnih 300 milijuna doza mogla bi započeti u drugom kvartalu ove godine.

Odobrenje za AstraZenecino cjepivo potkraj siječnja?

EMA je u petak također objavila da bi potkraj siječnja mogla donijeti odluku o odobrenju cjepiva protiv covida-19 koje su razvili AstraZeneca i Oxford, prenosi AFP.

- Nakon što je dobila više podataka od tvrtke, EMA očekuje da AstraZeneca idući tjedan podnese zahtjev za uvjetno puštanje cjepiva na tržište, uz moguću odluku potkraj siječnja, objavila je agencija sa sjedištem u Amsterdamu.