Slovenija: 2045 novozaraženih, 25 preminulih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 2045 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 25 ljudi, objavila je slovenska vlada.

Provedeno je čak 14.718 testiranja, uključujući PCR testove i antigenske brze testove, što je za skoro 4 tisuće manje nego prethodni dan, kad je bilo otkriveno do sada rekordnih 2663 infekcija u jednom danu.

S 5259 PCR testova potvrđeno je 1596 zaraza, što znači da je 30,3 posto nalaza bilo pozitivnih. S 9.459 brzih antigenskih testova potvrđeno je još 449 zaraza, uz 4,7 posto pozitivnih rezultata, objavila je vlada.

Trenutno je u Sloveniji 22.718 aktivnih slučajeva zaraze novim koronavirusom, a 7-dnevna incidencija na sto tisuća stanovnika iznosi 1797, objavilo je ministarstvo zdravstva. I jedan i drugi indikator su u malom porastu.

U bolnicama je trenutno 1169 covid pacijenata, od čega 189 težih slučajeva na intenzivnim odjelima.

Nastavlja se i s cijepljenjem, pa je po zadnjim podacima ministarstva zdravstva do sada cijepljeno 12.265 ljudi, osoba u domovima za starije i tamo zaposlenima, te zdravstvenog osoblja u bolnicama, no riječ je o podatku koji prikazuje stanje zaključno sa srijedom.

➡️  Koronavirus - najnovije informacije

Vlada je jučer donijela odluku o produženju većine restrikrivnih mjera najmanje za još sedam dana, pa ostaju zatvorene škole i skijališta, a ostaje na snazi i policijski sat i restrikcija kretanja unutar općina i regija. Vlada je ipak dopustila rad u učionicama za djecu s posebnim potrebama po posebnom programu, te rad odjela u vrtićima samo za hitne slučajeve čuvanja djece te je dopustila ponovno otvaranje djelatnosti medicinske pedikure.

S druge strane ponovno su zabranjeni treninzi svih sportaša, s izuzetkom onih s vrhunskim statusom, te profesionalnih i reprezentativnih selekcija.

Vlada produženje zatvaranja tumači trenutnom epidemiološkom situacijom koja još ne ide nabolje, a njen je glasnogovornik Jelko Kacin upozorio da je najviše novih zaraza u manjim gradovima i na selu, gdje ljudi ne nose maske u dovoljnoj mjeri, pri čemu je kao regiju s najvećom incidencijom zaraza istaknuo Posavje, područje Krškoga, Brežica i Sevnice.