EU nabavlja dodatnih 300 milijuna doza cjepiva od BioNTecha i Pfizera

Europska komisija je predložila državama članicama kupnju dodatnih 200 milijuna doza BioNTechova i Pfizerova cjepiva s mogućnošću nabave dodatnih 100 milijuna doza, čime se udvostručuje broj doza naručenih od tih proizvođača.

➡️ Imate dvojbe oko cijepljenja - nudimo odgovore

- Europska komisija danas je predložila članicama EU-a nabavu dodatnih 200 milijuna doza cjepiva proizvođača Pfizera i BioNTecha, uz opciju nabave još 100 milijuna doza - navela je u priopćenju šefica EK. Isporuka tih dodatnih 300 milijuna doza mogla bi započeti u drugom kvartalu ove godine, navodi Komisija.

Komisija je u ime država članica od BioNTecha i Pfizera najprije naručila 300 milijuna doza i s novih 300 milijuna taj broj se penje na 600 milijuna.

BioNTechovo i Pfizerova cjepivo je prvo odobreno za korištenje u Europskoj uniji i cijepljenje je već počelo u svim državama članicama. U srijedu je Europska agencija odobrila drugo cjepivo za upotrebu u Europskoj uniji, ono koje proizvodi tvrtka Moderna.

- S ta dva cjepiva mi smo već osigurali količinu dozu koja omogućava cijepljenje 380 milijuna Europljana, što je više od 80 posto stanovništva. Uskoro će slijediti i druga cjepiva - izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Europska unija je dosada potpisala ugovore za nabavu 2,3 milijarde doza cjepiva od šest različitih proizvođača: njemačko-američkih BioNTecha i Pfizera, švedsko-britanske AstraZenece, američkog Johnson&Johnsona, francusko-britanskog Sanofi-GSK, njemačkog CureVaca i američke Moderne.