HAZU daje potporu nacionalnom planu cijepljenja protiv Covida-19

Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) izrazio je potporu nacionalnom planu cijepljenja protiv COVID-a 19 i pozvao zdravstvene radnike da se cijepe.

-
Na temelju dostupnih i dostatnih znanstvenih podataka tvrdimo da su postojeća cjepiva koja već jesu ili će uskoro biti odobrena u Republici Hrvatskoj visoko učinkovita i sigurna za masovnu primjenu u svih građana s definiranom indikacijom. Podržavamo nacionalni plan cijepljenja protiv koronavirusne bolesti, koji će se najprije provesti u zdravstvenih djelatnika i građana u kojih postoji najveći rizik za teži oblik koronavirusne bolesti, a to su starije osobe i bolesnici s kroničnim bolestima - priopćeno je iz HAZU-a.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Imate dvojbe oko cijepljenja - nudimo odgovore 

Podsjećaju da je također preporučljivo prioritetno procijepiti i sve profesionalce koji su pri obavljanju svojih poslova izloženi mnogostrukim međuljudskim kontaktima, a potom i što veći udio opće populacije.

- Kada se na taj način postigne procijepljenost u 70-80 posto populacije, stvorit će se toliko željeni uvjeti za okončanje epidemije i povratak u normalan život - poručili su iz Razreda za medicinske znanosti HAZU-a.

Dodaju kako se pridružuju javnozdravstvenoj kampanji za cijepljenje zdravstvenih radnika protiv COVID-a 19, koju su pokrenule Hrvatska liječnička komora i Hrvatska komora medicinskih sestara.

Jučer su se javno pred kamerama cijepili predsjednik Republike Zoran Milanović i članovi Vlade RH koji nisu preboljeli Covid-19,  a prije nekoliko dana na konferenciji Stožera civilne zaštite javno se se cijepili i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i načelnik Stožera CZ potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović.