Pem Novosel: Isplati se pridržavati se mjera jer donose rezultate

Elementarna katastrofa je stavila epidemiju u drugi plan, to je razumljivo, no epidemija je i dalje prisutna, zadnjih dana imamo 15 posto zaraženih među testiranima, imali smo 30 posto, u najrizičnijim područjima i do 50 posto. Pada i broj umrlih, sve su to dobre vijesti, no brojke su i dalje vrlo visoke pa trebamo biti na oprezu - poručila je jutros u emisiji Studio 4 Iva Pem Novosel epidemiologinja HZJZ-a.

Smatra da u brzini procjepljivanja, Hrvatska je među najboljim u Europi jer imamo odličnu mrežu javnozdravstvenih ustanova preko kojih je organizirana distribucija cjepiva. Počeli su se cijepiti liječnici obiteljske medicine, počinju se izražavati interesi građana, uskoro dolazi i ovo razdoblje kada će se cijepiti i građani.

Dobava cjepiva po planu

Pem Novosel kaže da u Hrvatskoj sve ide prema planu, količine koje su bile dogovorene, isporučene su u dogovoreno vrijeme, isporučuje se na tjednoj bazi, sve prema unaprijed određenom planu. Što se tiče novih cjepiva, nada se da će se to i ubrzati.

- Očekujemo i Modernino cjepivo, tijekom veljače i ožujka sve će ići solidnom dinamikom. S jučerašnjem danom imamo preko 20 tisuća cijepljenih osoba, s tim smo i jako zadovoljni - rekla je.

Mutirani tzv. škotski virus

- Novi soj virusa se širi na britanskom području, dokazan je i u Austriji, Italiji, očekujemo da je vjerojatno prisutan i kod nas, no zasada nije identificiran u većem broju. On je dosta sličan, jedino što se brzo širi - kaže Pem Novosel.

Napominje da osim patogenosti soja, mnogi drugi faktori utječu na zaražavanja - tu su obrambene snage svakog organizma, prisutnost drugih bolesti, količina virusa, dužina kontakta... Ipak, napominje da je različita slika ionako specifičnost ove bolesti pa je vrlo teško reći koje su karakteristike i kakva je klinička slika kod novog soja.

Važnost izolacije

- Primijetili smo da je izolacija jako bitna. Brza reakcija je ključna jer za zaražavanje ponekad je neophodno par minuta, ali ponekad i nekoliko dana, nema pravila. Kada osoba ima simptome bolesti, treba se javiti liječniku, testirati se i poduzeti što je neophodno, prije svega izolacija.

Virus može biti opasan za svakog od nas

Pem Novosel ističe da kod Covid-19 zaista nema pravila. Već na početku epidemije se vidjelo da tešku kliničku sliku razvijaju osobe s kroničnim bolestima, no kasnije se pojavilo sve više ljudi koji imaju vrlo ozbiljne komplikacije a da su bili dobrog zdravlja.

Važnost mjera

U nedjelju 10. siječnja ističu mjere koje su sada na snazi, većina europskih zemalja ih ima i dalje, neke su ih čak i postrožili. Pem Novosel smatra da još nije trenutak za popuštanje kod nas, koliko god nam nije lako tako živjeti i funkcionirati.

- Isplati se još malo žrtvovati se i pridržavati mjera jer donose rezultate- poručila je.