London ponovno otvara poljsku bolnicu zbog nedostatka kreveta

Poljska bolnica bit će korištena u Londonu bude li potrebno ublažiti pritisak na druge bolnice u gradu, rekao je britanski ministar zdravstva nakon što su procurili službeni dokumenti koji sugeriraju da Londonu prijeti nedostatak kreveta za dva tjedna.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije

Predviđanja koja su procurila do Health Service Journala pokazuju da čak ako broj oboljelih od covida-19 bude povećan najnižom stopom koja se smatra vjerojatnom, londonskim bolnicama nedostajat će blizu 2000 kreveta za akutne slučajeve i intenzivnu skrb do 19. siječnja.

Upitan o prognozama, ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je zabrinut zbog pritiska na nacionalnu zdravstvenu službu (NHS)  i da je vlada omogućila dodatne resurse u dijelovima zemlje pod najvećim pritiskom.

- Primjerice, u Londonu smo osigurali da bolnica Nightingale bude u pripravnosti i ondje, bude li potrebno. I bude li nužno, naravno bit će korištena, rekao je referirajući se na poljsku bolnicu koja je uspostavljena na početku pandemije.

Engleska je uvela novo nacionalno zatvaranje u utorak, škole su zatvorene, a građanima je uvedena odredba da ostanu doma, dok vlada nastoji suzbiti nove zaraze, djelomice izazvane novim visokozaraznim sojem koronavirusa. 

U srijedu je dnevni broj umrlih od covida-19 širom Ujedinjenog Kraljevstva prešao 1000, prvi put od travnja. U zemlji je od početka pandemije od covida-19 umrlo više od 77.300 ljudi, najviše u Europi.

Bolnica Nightingale, smještena u konferencijskom centru ExCel u istočnom Londonu, prvotno je uspostavljena za intenzivnu njegu oboljelih od covida-19, međutim ondje je liječen samo 51 pacijent, prije no što je napuštena u svibnju.

The British Medical Journal objavio je da je prenamijenjena za prihvat pacijenata koji nemaju covid, a oporavljaju se od operacija kako bi se ublažila nezapamćena potražnja za krevetima.