Moderna planira proizvesti milijardu doza cjepiva ove godine

Moderna planira isporučiti između 600 milijuna i milijardu doza svog cjepiva protiv covida-19 ove godine, rekao je izvršni direktor Stephane Bancel.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ "Modernino cjepivo neće se trebati čuvati na tako niskim temperaturama"
➡️ Jonjić: Moderna je RNK stabilizirala bolje jer cjepivo ne zahtijeva tako nisku temperaturu

Bancel je rekao da je naručeno 500 milijuna doza cjepiva, ali da bi bez problema mogli proizvesti najmanje 600 milijuna doza. Na konferenciji u organizaciji grupe za financijske usluge Oddo BHF, Bancel je rekao da tvrtka radi na tome da dostigne pa čak i prijeđe cilj od milijardu doza.

Poručio je da se još ne zna koliko će potrajati antitijela generirana cjepivom, ali je dodao da bi zaštita mogla potrajati nekoliko godina. Međutim, za potvrdu te tvrdnje im treba još podataka.

- Opadanje antitijela iz cjepiva u ljudima odvija se vrlo sporo.  Vjerujemo da će zaštita potencijalno potrajati nekoliko godina, naveo je izvršni direktor Moderne.

Obzirom da su za razvoj cjepiva i farmakovigilanciju obično potrebne godine, znanstvenike i regulatore zanima koliko traje zaštita cjepiva protiv covida-19.

- Mislim da je odbačen najmračniji scenarij opisan u medijima prošlog proljeće da bi cjepivo moglo djelovati mjesec, dva, rekao je Bancel.

Američka biotehnološka kompanija, koja je prošle godine zaprepastila svijet jer je u nekoliko tjedana proizvela cjepivo protiv koronavirusa, dobila je odobrenje za uporabu svog cjepiva od Europske komisije u srijedu.

Bancel je dodao da bi tvrtka uskoro mogla dokazati da je njihovo cjepivo učinkovito protiv novih sojeva koronavirusa otkrivenih u Britaniji i Južnoj Africi.
Znanstvenici tvrde da bi proizvedena cjepiva trebala biti jednako učinkovita protiv obje varijante, navodi Reuters.