U Kini broj novozaraženih koronavirusom najveći u posljednjih šest mjeseci

Kina je zabilježila 63 novozaražene osobe u posljednja 24 sata, što je najveći broj od srpnja, dok vlasti pokušavaju izolirati žarište koronavirusa koje se pojavilo na području oko Pekinga.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije

Zemlja u kojoj se novi koronavirus pojavio prije godinu dana, proljetos je uglavnom suzbila epidemiju zahvaljujući strogoj kontroli kretanja, nošenju maski, karanteni i aplikacijama za praćenje kontakata putem mobitela.

No broj oboljelih i umrlih u Kini ovih dana raste, iako je veoma daleko od brojeva koji se prijavljuju u inozemstvu. Većina novozaraženih u četvrtak dolazi iz Shijiazhuanga, glavnog grada pokrajine Hebei, koja okružuje Peking (51 zaraženi i 69 asimptomatskih slučajeva).

Zatvorene su sve škole na tom području s 11 milijuna stanovnika. Glavne autoceste prema Shijiazhuangu, oko 300 km južno od Pekinga, zatvorene su, a međugradski autobusi ne voze kako se virus ne bi proširio izvan grada. Zbog zdravstvenih razloga glavna željeznička postaja u Shijiazhuangu zatvorena je i više ne prima putnike, objavila je javna televizija CCTV.

- Jučer sam se testirala, ali još nisam dobila rezultate. Bez njih ne mogu izaći iz grada, rekla je mlada žena na upit CCTV-a.

Ako je vjerovati službenim podatcima, Kina je od početka epidemije prijavila 4634 smrtna slučaja i više od 87.000 zaraženih, od kojih je većina u Wuhanu, u središtu zemlje.