U Japanu rekordan dnevni broj zaraženih, izgledno izvanredno stanje

Japan bilježi novi rekordan broj oboljelih od Covida-19 u jednom danu, a vlada je pod sve većim pritiskom zdravstvenih stručnjaka da proglasi izvanredno stanje za šire područje Tokija.

Danas Japan ima 5307 novozaraženih koronavirusom, a samo u Tokiju je zabilježen 1591 slučaj zaraze, javlja japanska radiotelevizija (NHK), navodeći da se u oba slučaja radi o novim rekordima po broju oboljelih od Covida-19.

Zbog porasta broja zaraza Tokio i okolna područja su sada na najvišem, četvrtom stupnju pripravnosti, zbog čega su guverneri regija zatražili od premijera Yoshihida Suge da proglasi izvanredno stanje. Očekuje se da će premijer Suga to učiniti u četvrtak.

Stručnjaci za zarazne bolesti traže oštrije protumjere protiv pandemije i na dulji rok, dok je Suga više sklon ograničenim odgovorima kako bi izbjegao daljnje nanošenje štete gospodarstvu.

Takaji Wakita, voditelj Nacionalnog instituta za infektivne bolesti upozorava da "čak i ako smjesta poduzmemo vrlo stroge mjere, biti će teško šire tokijsko područje dovesti na treći stupanj do kraja siječnja".