U Portugalu rekordan dnevni broj zaraženih, predsjednik u samoizolaciju

Portugal je dosegnuo dnevni rekord od 10.027 zaraženih dok vlada priprema odobriti produljenje izvanrednog stanja, a predsjednik države kojega očekuju izbori krajem mjeseca odlazi u samoizolaciju.

Zemlja s nešto više od 10 milijuna stanovnika Portugal je potvrdio do sada 446.606 zaraženih Covidom-19.

Mjere je ublažio u vrijeme Božića da bi ih opet zaoštrio u vrijeme Nove godine sa zabranom putovanja između općina i zabranom okupljanja.

Novih 10.027 zaraženih u zadnja 24 sata dnevni je rekord u Portugalu.

Portugalski zastupnici trebali bi izglasati produljenje izvanrednog stanja koje istječe u četvrtak za još tjedan dana, do 15. siječnja.

Predsjednik Republike Rebelo de Sousa ide u samoizolaciju pošto je bio u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom. Sedamdesetdvogodišnji predsjednik nastoji osvojiti drugi predsjednički mandat na izborima 24. siječnja. Dotad mu je na rasporedu nekoliko predsjedničkih debata.

U izjavi podijeljenoj na njegovoj službenoj internetskoj stranici ured Rebela de Souse priopćio je da je bio u kontaktu s članom Casa Civil, stručnim tijelom za savjetodavne usluge.

Rebelo de Sousa čeka mišljenje zdravstvenih stručnjaka o tome je li izloženost bila rizična te koliko mora ostati kod kuće, navodi se u izjavi.