EU nastoji kupiti još 100 milijuna doza Pfizerova cjepiva

Europske vlade pokušavaju ubrzati imunizaciju stanovništva, a Europska unija razgovara s kompanijama Pfizer i BioNTech o narudžbi dodatnih 50 do 100 milijuna doza njihova cjepiva, rekla su tri izvora upoznata s razgovorima.

Unija, koja ima 450 milijuna stanovnika, već je naručila 200 milijuna doza Pfizer-BioNTechova cjepiva i ima opciju za kupnju još 100 milijuna, prema ugovoru potpisanom s tim kompanijama u studenom.

Svaki cijepljeni mora primiti dvije doze cjepiva. 

Izvori kažu da EU od tih kompanija nastoji kupiti 50-100 milijuna dodatnih doza.

Nove doze mogle bi biti isporučene u trećem kvartalu godine, rekla su dva izvora.

Jedan izvor je, međutim, dodao da bi isporuke mogle doći u četvrtom kvartalu i da bi mogle imati istu cijenu po dozi kakva je dogovorena u postojećem ugovoru. 

Europska unija je u tom ugovoru prihvatila platiti 15,5 eura po dozi, prema dokumentu EU-a koji je na uvid dobila agencija Reuters. 

Glasnogovornik Europske komisije nije u utorak želio komentirati količine mogućih narudžbi, no u ponedjeljak je na konferenciji za medije rekao da EU pokušava osigurati još doza kod Pfizera i BioNTecha.

Glasnogovornik kompanije Pfizer je rekao da ne može komentirati jer su razgovori s vladama povjerljivi, a komentirati nije želio ni BioNTech.