Slovenija: Starica umrla zbog ponovljenog infarkta, a ne zbog cijepljenja

Starija žena koja je ovih dana umrla u Sloveniji nakon cijepljenja protiv Covida-19 preminula je zbog "ponovljenog srčanog infarkta" i smrt nije imala neposredne veze sa samim cijepljenjem, izjavio je glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin.

Kacin je na vladinoj konferenciji za novinare kazao da se radi o ženskoj osobi u poznoj dobi koja je Pfizer-BioNTechovo cjepivo primila u jednom od domova za starije i nemoćne, podsjetivši da se cijepljenje za starije kao i za cijelu populaciju zasniva na dobrovoljnoj osnovi i uz pristanak svake osobe.

Preliminarni zaključak stručnjaka je da se radilo o ponovljenom infarktu jer je jedan prije toga već imala i da njena smrt sa samim cijepljenjem nije povezana, ustvrdio je Kacin. Dodao je da će konačan zaključak o tom slučaju dati neovisno povjerenstvo koje je formirano u okviru ministarstva zdravstva. Vjerojatno će se odrediti obdukcija tijela.

Slovenija: Blagi porast broja oboljelih zbog opuštanja tijekom blagdana

U Sloveniji je u zadnja 24 sata  potvrđen 2501 slučaj  zaraze koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 35 osoba, objavilo je ministarstvo zdravstva, što predstavlja blagi porast broja oboljelih.

Sa 5966 PCR testova potvrđena je infekcija kod 1680 ljudi, a sa čak 17.531  brzim antigenskim testom otkrivena je još 821 novozaražena osoba.

Aktivnih slučajeva zaraze trenutno je 20.510, što je skoro tisući više nego dan ranije. U bolnicama je 1173 pacijenata oboljelih od Covida-19,  što je 36 pacijenata više nego prethodni dan. Od toga je 190 težih pacijenata smješteno na odjelima intenzivne njege, sedam više nego dan ranije.

Prosječni broj dnevno zabilježenih zaraza u zadnjih sedam dana na 100.000 stanovnika iznosi 1570, te je povećana u odnosu na 1493 iz prethodnog dana.
Prema podacima ministarstva zdravstva, broj umrlih od posljedica Covida-19 povećao se za 35 i sada iznosi 2838.

Državna tajnica u ministarstvu zdravstva Alenka Forte, koju spominju i kao kandidatkinju za novu ministricu zdravstva, kazala je sinoć u razgovoru za Slovensku televiziju da je zadnjih dana opet primjetan blagi porast broja dnevno zaraženih, što je vjerojatno posljedica privremenog popuštanja protuepidemijskih mjera za Božić i Novu godinu.